Мая Манолова. Снимка БТА

Мая Манолова от Коалиция за България поиска да се гласуват отделно трите въпроса в исканията за референдум на Инициативния комитет и на президента.

Това тя каза по време на разискването по двете предложения за произвеждане на национален референдум за изборните правила - едното е внесено от президента Росен Плевнелиев на 30 януари 2014 г., а второто - от Инициативен комитет - на 10 март 2014 година.

Още по темата

Тя посочи, че ще гласува "за" произвеждането на референдум за задължително гласуване и ще гласува против произвеждането на референдум по останалите два въпроса.

Против референдум съм за въвеждане на електронно дистанционно гласуване, защото този въпрос не е съобразен с решението на Конституционния съд, който го обявява за  противоконституционно, понеже не гарантира тайната на вота. Според нея въпросът не е просто технически, а проблемът е в дистанционното гласуване, което означава, че избирателят трябва да гласува на някое неизвестно място, различно от "тайната стаичка", която поне осигурява тайната на вота на българския гражданин. Няма никаква пречка вместо вас да гласува някой друг, коментира Манолова.

Според нея електронното гласуване в страна, в която най-големият проблем е покупко-продажбата на вот, е изключително опасно.

Манолова заяви, че въпросът за мажоритарното гласуване е подвеждащ и некоректен и на него няма как българските избиратели да отговорят еднозначно. Според нея въпросът е в това колко точно депутати да бъдат избирани мажоритарно и в рамките на  каква избирателна система, а на него не може да се отговори
 еднозначно по начина, по който е зададен. Според нея няма как въпросът да бъде редактиран.

Много хора, включително и в нашата парламентарна група, са на мнение, че задължителното гласуване е средство за намаляване  на тежестта на купения и контролирания вот. За това смятам, че  хората трябва да се произнесат в референдум за въвеждането му.

Тя уточни, че на такъв въпрос в референдум би гласувала  "против", защото чрез задължителна принуда няма как да повишат представителността на българската демокрация. Съмнявам се, че това е средството срещу купуване на гласове, добави тя. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase