Снимка: БТА

Председателят на парламента Михаил Миков смята да насрочи извънредно заседание на Народното събрание, след като днешният пленарен ден пропадна заради липса на кворум.

Депутатите от ГЕРБ и от „Атака“ не се регистрираха, а впоследствие от ГЕРБ отново бяха категорични, че кворумът е задължение на управляващите.

Миков не уточни кога ще има извънредно заседание, но смята да предложи утре след гласуването на вота на недоверие да бъде разгледано предложението за референдум за изборните правила на президента Росен Плевнелиев.

По думите му, ако поискалите вота на недоверие ги няма утре, няма да има и гласуване по него.

Миков отрече вчера в кабинета му да е имало тайна среща с премиера и лидера на ДПС. Вчера в моя кабинет беше и г-жа Цачева, г-н Лазаров от ГЕРБ, имаше представители на ДПС, каза той.

Още по темата
Председателят на НС заяви, че няма практика да разказва лични разговори за разлика от други политици.

Нормалното парламентарно поведение е, ако подкрепяш една идея, да влезеш в зала, да се обосновеш и да гласуваш „за“, разясни и Мая Манолова от левицата.

По думите й от ГЕРБ се обявяват за референдум, но на практика бламират гласуването.

Може би си правят някакви тънки сметки със сроковете, в които трябва да се проведе референдумът или с редакцията на въпросите, но каквото и да е, можеха да дойдат и от парламентарната трибуна да го заявят честно и открито, заяви Манолова и допълни, че това е недостойно поведение.

Според нея фактът, че ГЕРБ не влязоха в зала, а обясниха в кулоарите позицията си, е „раздвоение на личността и някаква „форма на шизофренно поведение“, когато хем си за референдум, хем бламираш приемането на такава точка от програмата на парламента.

„Нашият лидер каза, че е за задължителното гласуване, така че сме готови
да подкрепим референдум по тази тема“, изтъкна тя.

Манолова смята, че от ГЕРБ искат да клатят институциите, искат хаос и безредици и днешният парламентарен ден е поредното доказателство за това.

Тя обаче изтъкна, че искащите дистанционно гласуване, желаят да направят изборите пазар и да има купен и контролиран вот.

Зам.-председателят на НС Алиосман Имамов коментира днешното провалено заседание с думите, че със сигурност ще има извънредно заседание на парламента и допусна, че то ще се проведе в началото на следващата седмица.

Според него липсата на единомислие по въпросите на референдума са причината за бойкот на днешното пленарно заседание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase