Снимка: архив Булфото

Резултатът на БСП на предстоящите парламентарни избори не е възможно да е по-катастрофален от тези на европейските. Това прогнозира депутатът от БСП Янаки Стоилов в сутрешния блок на bTV. Според него голямата опасност пред левицата не е изолацията от други партии, а попадането в изолация от привържениците на партията.

Стоилов заяви, че изборите за БСП ще бъдат трудни. Според него симпатизантите на партията са основателно критични и очакват конкретни действия. „Ние обещахме на хората да им върнем България, а това очевидно не е признато от част от тях“, допълни още той.

Депутатът призна, че правителството не се е справило с някои от ключовите направления в държавата, въпреки че е изпълнило голяма част от програмата си. „Поставянето на някакъв график, в който ще работи правителството, отслаби неговата енергия да може да провежда част от тези големи радикални стъпки, които трябваше да заложи политиката му“, каза още Стоилов.

Левият депутат коментира и предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за избори през юли. В качеството си на юрист той подчерта, че това не е възможно, ако не се направят законови промени. По думите на Стоилов нужното време за подготовка на изборите е два месеца, включвайки насрочването им от президента и технологичното време за подотовка.

„С искането си за избори през юли Станишев искаше да покаже, че ние не стоим вкопчени за властта“, обясни Стоилов. Той цитира мисъл на индийския духовен учител Буда, според когото „ако искаш да изненадаш противника, действай светкавично“.

Стоилов призна, че много неща са се променили след евровота от 25 май. „ Развиха се други процеси, доверието между партиите, които подкрепяха правителството, не е на същото ниво, каквото беше“, добави още той и заяви, че в момента текат два процеса. Според него единият е икономическо прегрупиране на влиятелни структури, които оказват влияние върху ситуацията в страната, и геополитическите процеси, които имат също влияние.

Депутатът коментира и идеята за задължителния вот. Според него въвеждането му е станало наложително след изборите за евродепутати. „Една от партиите, която упражняваше корпоративен вот, беше ДПС. Този начин на правене на политика в България не трябва да бъде позволен. Затова сме готови да обсъждаме въпроса за задължително гласуване“, каза още Стоилов.

Според него партньорството с ДПС в рамките на правителството не е било грешка. Той каза, че партията му не е поставила плътна граница с партията на Местан, но заяви, че БСП може да партнира с всяка една партия само при ясни публични условия.

„Ние сме за осъществяването на "Южен поток", той е стратегически проект“, коментира Стоилов по повод спрения от премиера Орешарски проект. Според него той е със стратегическо значение. „Ние го защитаваме не заради неговата капиталова структура, ние не браним една или друга фирма, чужда или българска, която е в този проект“, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase