Снимка: архив Impact press group

Вотът на недоверие за фискалната политика на кабинета прерасна в дебат за здравната система.

Подеха го Даниела Дариткова и Десислава Атанасова от ГЕРБ, които за пореден път изтъкнаха проблемите в системата.

Дариткова подчерта, че мащабното и безпринципно кадруване е осигурило безкритични ръководители на структурите. По думите й проблемите в сектора са много и той се използва за трупане на политически дивиденти. Несправянето е налице, ЕК каза, че това е един от най-нереформираните сектори, подчерта тя.

Десислава Атанасова заяви, че е добре, че дебатите се предават на живо и след като „няма хляб, да има зрелища“. Тя изрази надежда здравният министър Таня Андреева да се върна да работи в сектора, „може и в спешна помощ“.

Дора Янкова от левицата защити управляващите и посочи, че правителството е направило всичко възможно в следващия планов период във всички мерки и във всички оперативни програми да има средства за здравеопазване.

Здравният министър д-р Таня Андреева напомни, че през 2010 година 1.5 млрд. лева от бюджета на НЗОК бяха прехвърлени в държавния бюджет, от което са загубили лекари и пациенти, а болниците са затънали в дългове.

Вашето управление в сектор здравеопазване е срам за гилдията. За година няма нито едно предложение от опозицията, обвини тя ГЕРБ.

Министърът каза, че в края на управлението на тройната коалиция общо задълженията на лечебните заведения – държавни и общински, са били 33 млн. лева, а само за държавните – 13 млн. лв.

2013 година при встъпване в длъжност на правителството на Пламен Орешарски те са надхвърлили 333 млн. лева, съобщи Андреева.

По думите й над 8 млн. лева са били отнети от общинските лечебни заведения за субсидиране на такива в труднодостъпни райони, а резултатът е, че са фалирали над 17 общински лечебни заведения, а над 100 души са починали, защото нямат бърз и навременен достъп до медицинска помощ.

Макар че вотът на недоверие е за фискалната политика,  до момента освен Таня Андреева се наложи и транспортният министър Данаил Папазов да обяснява, че загубата в железниците намалява, след като бе атакуван за състоянието на БДЖ от предшественика си Ивайло Московски.

В пленарна зала се чуха още обвинения от опозицията за спиране на пенсионната реформа, както и за проблеми на пазара на труда.

Парламентът удължи заседанието си до приключване на дебатите по вота на недоверие по предложение на левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase