Снимка: БТА

Продължават дебатите по вота на недоверие за фискалната политика на кабинета. Въпреки това опозицията атакува управляващите за различни секторни политики.

Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че кабинетът знае кои са рисковете за финансово-икономическата стабилност по-добре от опозицията.

По думите й въпреки всички вътрешнополитически и геополитически шокове, на които правителството е било подложено, България стои макроикономически стабилна от години насам.

Запазихме стожерите на финансовата стабилност и това е повод да се усмихваме, заяви Бобева, след като по-рано от ГЕРБ обвиниха управляващите, че им е смешно и са сложили „розовите очила“ въпреки тежкото състояние на държавата.

Още по темата
Не харчихме, защото искахме да запазим стабилността не за нас, а за тези след нас, отговори още Бобева. По думите й политиката на кабинета е била насочена към съживяване на бизнеса и борба за всяко работно място, „защото никой не искаше да гледа хора как се палят по улиците“.

Според Бобева кабинетът не е успял да преодолее проблемите с управлението на държавните предприятия, които вече 20 години не се управляват добре. Тя съобщи, че в тази посока правителството е подготвило Закон за държавното участие.

Екоминистърът Искра Михайлова пък защити управлението от нападките за спрените пари по ОП „Околна среда“.

„Къде беше вашата загриженост, която се допусна свръхдоговаряне със 162% и с това свръхдоговаряне се предполагаше, че през годините 2014-2015 държавният бюджет ще трябва да плаща по 1.5 млрд. лева за проектите, които бяха договорени“, попита Михайлова.

По-рано депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова попита как ще бъдат компенсирани замразените плащания по тази програма и по ОП „Регионално развитие“ и дали това ще стане с нови заеми.

Картината е тежка, но когато има ясно виждане как могат да се поправят допуснатите грешки, ние го правим, отговори Михайлова.

Тя попита къде е била загрижеността на опозицията, когато се оказва, че оперативните програми са работили със системи за управление и контрол, които не отговарят на изискванията и са допуснати нередности по обществените поръчки, за които ЕК е поискала финансови корекции.

Да, има проблем и в последните месеци работим по разрешаване на този проблем, каза министърът. По думите й за периода откакто е започнала програмата до юни миналата година са разплатени 866 млн. лева, а от юли 2013 година до днес 999 млн. лева.

„Оправяме се с всички неща, които заварихме, включително и свръхдоговарянето“, разясни Михайлова.

По думите й репликата "На вас ви спряха парите", предизвиква отговора „Да, защото вие объркахте нещата“.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пък разкритикува наследника си Петър Стоянович за политиката в областта на културата. Стоянович обаче не е в пленарна зала.

По-рано премиерът Пламен Орешарски си тръгна от Народното събрание без коментар пред медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase