Петър Чобанов Снимка: архив, БТА

Финансовият министър Петър Чобанов оприличи мотивите за вота на недоверие за фискалната политика на „претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен“.

Според него изложените мотиви от ГЕРБ са пределно общи и засягащи цялостната политика на кабинета, като се атакуват различни секторни политики.

Още по темата
Не споделям мотивите за вота, те представляват една доста еклектична компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие, подчерта Чобанов.

Според него през изминалата година правителството е реализирало значителна промяна във философията на фискалната политика чрез съобразяване на целите с икономическото развитие и преустановяване на натиска над бизнеса.

Министърът каза, че Бюджет 2014 е създал предпоставки за ускоряване на икономическия растеж, насърчаване на инвестициите в заетостта, намаляване на регионалните различия и осигуряване на социална закрила на уязвимите групи от обществото.

Чобанов отговори на тезата за надценени приходи и близо 1 млрд. неизпълнение на данъчните приходи с думите, че фискалният резерв към края на април е 6 млрд. лева, а в края на управлението на ГЕРБ е бил 3.9 млрд. лева.

По думите му управлението на ГЕРБ струвало 8 млрд. лева. Той каза, че нарастването на дефицита спрямо април 2013 година е в размер на 578 млн. лева и почти изцяло се дължи на по-високите разходи по европейските фондове – 514 млн. лв.

Чобанов изтъкна, че кабинетът очаква спрените плащания по ОП „Околна среда“ да бъдат възстановени до края на юни.

В половинчасова реч министърът заля депутатите с цифри по различни показатели.

По отношение на контрабандата той каза, че за първите пет месеца на 2014 година са задържани 17.7 млн. къса цигари, което е с 6 млн. повече. Почти три пъти повече е задържаното количество спиртни напитки, повече от 10 пъти е нараснало количеството на задържаните наркотични вещества.

Според него разходите по националния бюджет нарастват с 2.4% спрямо миналата година, което се дължи основно на увеличаването на пенсиите от 1 април.

Безразборно говорене се наблюдава и по отношение на дълга, а България е и ще остане поне до 2017-а година с втория най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС след Естония, която, за разлика от нас, стартира своя преход „на чисто“, подчерта Чобанов.

По думите му за периода юни-декември 2013 г. държавният дълг е нараснал с 550 млн. лева, а не с 5 млрд. както се твърди. За първите пет месеца на 2014 година той е нараснал с 800 млн. лева, като това няма да доведе до увеличение на дълга на годишна база.

Чобанов заяви, че не се потвърждава и внушението, че с публичната инвестиционна програма се очертават нови политически граници между регионите, като посочи, че разпределението на средствата е равномерно.

Той изтъкна още, че внушенията, че се задава апокалипсис на здравната система и растат просрочията в нея, са неверни.

Според Чобанов се подобряват бизнес климатът и ситуацията на пазара на труда, расте потребителското доверие, достигнало най-високата си стойност през април тази година от средата на 2007 година, устойчиво нараства и търговията на дребно.

Не се сбъднаха прогнозите, че страната изпада в рецесия и сценариите за втора, трета, четвърта актуализация на бюджета през миналата година, подчерта финансовият министър пред депутатите.
 
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase