Петър Чобанов. Снимка: БТА

Атаките към кабинета за финансовата му политика са абсолютно политически. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов.

От ГЕРБ обявиха, че утре ще внесат петия си вот на недоверие към правителството и той ще бъде именно за провал във финансовата политика на кабинета.

Още по темата
Според Чобанов свалянето на правителството е цел на всяка една опозиция и вотовете на недоверие са част от нейния арсенал.

„Както видяхте, досегашните вотове се обърнаха срещу самите вносители, така че да видим какво ще се случи и с този вот"“, уточни той.

В отговор на въпрос дали се чувства застрашен за поста си, Чобанов каза, че това са политически въпроси и трябва партиите, които подкрепят кабинета, да преценят работата му и да вземат решение за това.

Финансовият министър нарече политически спекулации твърденията за "дупка" в бюджета от 10 млрд. лв. Според него с произволното хвърляне на големи числа в публичното пространство опозицията се опитва да стресне икономическата публика и да сложи спирачка на позитивното икономическо развитие, което се наблюдава в момента в държавата.

Засега няма опасност от по-висок от заложения дефицит и от необходимост от актуализация на националния бюджет, категоричен е Чобанов.

Той обясни, че в последните шест месеца расте показателят за бизнес климат, расте потребителското доверие, а това са позитивни сигнали. Приходните агенции трябва да се стремят към подобряване на тяхната работа, призна той, но отбеляза, че миналата година събираемостта се е повишила от 27,6 на 28,6 от БВП, а има и резултати в борбата с контрабандата.

Министърът заяви, че ситуацията в Здравната каса буди опасения. Чобанов все още не е провел разговор със здравния министър Таня Андреева за актуализиране бюджета на касата.

Той смята, че трябва да се предприемат мерки, за да бъдат намалени неефективните разходи в системата. Очакваме тези мерки, така че да се предотврати актуализацията на бюджета на касата, посочи министърът.
В края на полугодието ще бъде направена преценка как се движат разходите на Здравната каса и тогава ще се вземе решение дали ще е нужна актуализация на бюджета й, допълни Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase