Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА
fallback

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той се аргументира, като посочи, че фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева, а през февруари 2013 година е бил 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг.

„Тогава имаше основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това не е така“, категоричен е министърът.

„В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене за фискалната стабилност на страната, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“, смята министърът.

Oще по темата
Според него бюджетният дефицит, който се отчита за април, има логично обяснение. Той е свързан с увеличението на капиталовите разходи и ускореното усвояване на евросредствата.

„514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите“, обясни Чобанов.

Той е категоричен, че няма необходимост от актуализация на бюджета. Няма нужда и от спешни планове за „спасяване“ на държавата.

Според него фискалната политика поражда рискове, но е важно с какво умение как те се управляват.

По отношение на задържаното ДДС на бизнеса министърът коментира, че в началото на мандата на правителството размерът му е бил 350 млн. лв., а сега е намалял до 160 млн. лева.

Чобанов заяви, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Той припомни, че Агенция „Митници“ за второто полугодие на миналата година е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. „Това е показателно за дейността на митниците“, каза той.

В отговор на нападките на опозицията за увеличение на контрабандата Чобанов каза, че от началото на годината Митническата агенция съвместно с МВР са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, което е много повече от задържаното количество за минали години. Той допълни, че ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабанда.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 9 години

Е хубаво *** що не ги изритахме тия когато трябваше , добре ги бяхме почнали . СЕга какво очаквате

97

Анонимен

преди 9 години

Чубака , а кой ще върне спрените пари от ЕС , темеруд какво ми говориш приказки от 1001 нощ

96

Съгласна

преди 9 години

Да, така е, не ни чака фалит на държавата, защото държава вече няма!И няма нещо, което да не е фалирало! Колко още?Хората отдавна не живеем в държава, а в някакъв паралелен, абсурден свят и....явно така ни харесва....

fallback