Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев да свика КСНС в разширен състав заради опасността от пълен фалит на държавата, поиска Реформаторският блок.

Анализ на икономическия екип на Блока, представен пред журналисти, показвал за 1 година управление финансова дупка от над 10 млрд. лв.

Разделяйки ги на работещите у нас, всеки един е натрупал краткосрочен дълг от 3000 лв. за година или българинът задлъжнява с по една минимална работна заплата на месец, пресметна Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Той обясни, че в този дълг се включват 3 млрд. лв. задлъжнялост на НЕК, 1 млрд. - на БЕХ, 8 млрд. лв. бюджетен дефицит, половил милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, както и 3 млрд. лв. нов дълг, който кабинетът се кани да вземе.

Вървим към реален фалит и това е въпрос на националната сигурност, посочи Найден Зеленогорски. В КСНС, според десните, трябва да участват не само парламентарно представените политически сили, но и тези, които са показали добър потенциал на евровота, както и експерти.

Всички те да направят и да се обединят около план за излизане на България от кризата, предлага РБ. Не кабинетът "Орешарски" обаче трябва да изпълнява плана, а той да бъде приложен след незабавни предсрочни избори, които да бъдат още през октомври, категорични са Реформаторите.

С тази "дупка" от над 10 млрд. лв. неминуемо се върви към избори, но ако бъдат отложени през 2015 г., фалитът ще бъде пълен, подчерта Мартин Димитров.

Няколко основни причини за натрупаната задлъжнялост представи икономистът Георги Ганев и акцентира на „кражби и прахосничество”.

Кражба, според него, е инвестиционната програма от 500 млн. лв., разпределени по общини, с близки до властта кметове, но без видим ефект. Тези пари са изчезнали, смята Ганев. Друг пример е "Южен поток" - 600 млн. евро вече са влезли там от страна на БЕХ, някой строи, България плаща скъпо, подчерта той.

По думите на Георги Ганев, енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да може да има приватизация, прехвърляне на активите към "стратегически приятели на управляващите от чужбина, с други думи да бъде енергетиката подарена на Кремъл".

В бъдеще, разясниха икономистите на РБ, всичко това означава почти никаква възможност за растеж на заплатите, загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на ток и парно, на цени, такси, както и неминуемо увеличаване на лихвите за домакинствата по кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase