Архив: Булфото

Предсрочни избори ще има наесен, каза пред bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Не че ГЕРБ ще ги прeдизвика, а тогава ще се прави новият бюджет, поясни той. Борисов обясни, че очакваната дупка в бюджета ще бъде голяма и финансовото министерство няма да има откъде да вземе пари, за да я покрие.

Прогнозата на лидера на ГЕРБ е, че кабинетът ще се откаже да управлява, "след като доокрадат бюджета", което щяло да стане след ноември. "Помнете ми думата - тогава всички политолози, коментатори ще започнат да говорят, че ГЕРБ, ако са социално отговорни, трябва да влязат в коалиция", каза Борисов. Тогава според него БСП ще искат да вкарат ГЕРБ във властта.

Според него приходните агенции в момента не събират данъци, митниците не работят както трябва и няма откъде да дойдат парите. „В същото време трябва да се плащат в железниците огромни пари, за мотрисите „Сименс“ още 300 милиона не са платени, падежите 2015 година по големите кредити, с една дума тези „сладури“ тогава ще искат да дойде някой да им обере тези негативи“, добави Борисов.

В здравеопазването катастрофата вече се е случила, смята лидерът на ГЕРБ. Недофинансирането на болниците и дупката в Здравната каса до края на годината ще мине половин милиард."Това, което има на сайта на финансовото министерство, е 874 милиона дупка в бюджета сега. Ето ви 1,3 -1,4 милиона само оттук. Прехвърлените пари за осигуровки, които Орешарски „експертът“ прехвърли за 2015 година - още 200 милиона, ето ви 1,7 милиарда плюс 7-те милиарда близо, които взеха за енергийните дружества изобщо в държавата – виждате ли каква цифра става. Затова всички говорят, че наесен щяло да има избори“, поясни лидерът на ГЕРБ

Още по темата
Според него разковничето дали ще падне кабинетът е "дали ДПС ще иска да бъде завлечена от БСП отново в изолация 4 години, или обратното - дали БСП ще рискува на следващите избори да има разлика с нас над 20%". Според него "Атака" няма интерес от предсрочни избори и няма да влезе в НС.

"Една година след управлението на Орешарски давам оценка нула - дори двойка не мога да му пиша на този кабинет", добави той. Премиерът да си отиде незабавно, отсече той.

„Ако има мъжко, експертно нещо в него – веднага оставка и след това с вдигната глава да дойде и да каже – да видим какво може да се направи. Тогава може да има някакво разбирателство между нас, мога да изляза пред хората, които са застанали зад ГЕРБ, и да им кажа кое е по-важно - партията или държавата“, каза Борисов.

След поредния неуспял вот на недоверие срещу правителството в петък той призна, че не е разговарял нито с Местан, нито със Станишев, не бил говорил и с Бареков. „С него не съм си говорил от години“, отсече Борисов.

Единствената партия, която Борисов изключи като възможна за сътрудничество, е именно "България без цензура" заради обидите и поведението й.

Борисов очаквал след резултатите от вота ДПС и БСП да си дадат сметка за това какво се случва в страната.  

За кафето, което изпи с лидера на ДПС Лютви Местан в Кърджали в началото на предизборната кампания, Борисов заяви, че то е имало една-единствена цел: „Кърджали се смяташе за мястото на раздора и оттам могат да тръгнат раздори. Целта беше да покажем на християните и мюсюлманите в двете партии, че битката ни е на политическо ниво”, обясни Бойко Борисов и отново настоя шефът на парламента Михаил Миков „да му върне кафеварката”.

Проблемът с кафеварката стана, след като председателят Миков взе стая на ГЕРБ в парламента и въпросната машина остана заключена в стаята, ползвана  от опозицията. Борисов не можа да си я вземе, макар че многократно призова Миков да му върне кафеварката. Стаята на ГЕРБ беше дадена за ползване на ръководството на парламента и администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase