Кристиан Вигенин. Снимка: БТА, архив

Отношенията между България и Италия се развиват възходящо и няма никакви основания за предизборни драматизации. Така външният министър Кристиан Вигенин коментира във Facebook отложената среща на премиера Пламен Орешарски с италианския му колега Матео Ренци в Рим, която трябваше да се състои днес.

Срещата на Орешарски с италианския премиер Ренци не е отменена, ще се състои следващата седмица. Останалата част от програмата ще се реализира от вицепремиера Даниела Бобева така, както е планирана. Външният министър Федерика Могерини ще ме приеме утре, уточнява Вигенин.

Още по темата
Българският посланик в Италия Марин Райков заяви, че причините, поради която италианският премиер е отложил планираната за днес среща с българския си колега, са изцяло вътрешнополитически.

Райков категорично заяви, че в отменената среща на двамата премиери няма никаква сензация или интрига, а става дума за чисто институционални причини, които са вътрешноиталиански, и които той не може да коментира.

Посланикът обясни, че днес са заключителните митинги на основните партии в Италия за предстоящия евровот и тези институционални срещи са довели до молбата от италианска страна срещата да се отложи, с всичките изразени съжаления, за 28 май, когато премиерът Пламен Орешарски ще се срещне и с папа Франциск. Тогава министър-председателят ще има две паралелни визити, предаде БНР.

Марин Райков заяви при посрещане на българската делегация в Рим, че посолството е било предупредено с извинение в такава ситуация от италианската страна в последния момент, но ясно подчерта, че няма никакво политическо послание с това отлагане с няколко дни на визитата на Пламен Орешарски.

Отношенията ни с Италия са достатъчно близки, за да може едната страна да прояви разбиране, когато се отправи такава молба за отлагане с няколко дена на една планирана среща. Тя ще се състои и ще протече по най-добрия възможен начин, посочи Райков.

Делегацията ни в Рим днес се води от вицепремиера Даниела Бобева. В нея е и външният министър Кристиан Вигенин, както и представители на български бизнес организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase