Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Износът на ток се е увеличил със 100%, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев след посещението си във ВМЗ - Сопот.

Oще по темата
"Чакам дебата в петък, за да питам опозицията дали заради некадърност, или поради желанието да фалират българската енергетика, таксите бяха толкова високи, че не можехме да изнасяме електроенергия", каза още Стойнов и добави, че докато е енергиен министър, българската енергетика ще остане държавна, защото е част от националната сигурност.

Той подчерта, че преговорите с ЕРП-та продължават, защото "искам тези 340 милиона лева отново да се върнат в НЕК".

По думите му във ВМЗ Сопот са наети на работа 230 души от началото на годината и се търсят още 60. Стойнев допълни, че има поръчки, работи се и за нови и се мисли за квалифицирани работници, което се очертава като сериозен проблем. Новите работници са част от съкратените и са наети по програма на Бюрото по труда.

Министърът съобщи, че в момента в завода работят 2235 души. Задълженията са 130 милиона лева - с 20 милиона лева по-малко от миналата година. В момента се водят консултации с министъра на образованието за разкриването на поне две специализирани паралелки в ПГ "Владимир Заимов" в Сопот, където да се обучават деца за нуждите на завода, обяви Стойнев, цитиран от БТА.

Преговорите с потенциалния китайски инвеститор за сглобяване на трактори на територията на ВМЗ вече са към финал, но смятаме да го привлечем и към индустриална зона Карлово, каза той.

В отговор на въпрос за "Химко" Враца министър Стойнев съобщи, че държавата е готова да участва на втория търг. Не се явихме на първия търг, тъй като първоначалната цена от 29 млн. лева не отговаряше на стойността на активите, уточни той и добави, че цената за втория е 22 млн. лева.

"Появиха се рекетьори, които имат претенции към активите и затова в момента се води дело в Апелативния съд. По тази причина синдикът не е насрочил втория търг, но парите ги имаме заделени и те пак ще се върнат в държавата - ще отидат към НЕК, Булгаргаз, НАП и за изплащане на дължимото на всички работници, които са били лъгани през годините", обясни Драгомир Стойнев.

След срещата си във ВМЗ министър Стойнев ще открие възстановения барелеф на Васил Левски, а след това ще се срещне с граждани в Карлово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 10 години

Къде са парите от увеличения износ?САМО ЕДНИ ХВАЛБИ,НАСРЕЩА НИЩО.

52

Веселин

преди 10 години

Ползата е в работата на хората под земятаЯ ми кажете какво общо има този *** с това което мисли и това което става,че кой го пита него какво иска?ЕЙЙЙЙЙ всички видяхме ,че сте поставени лица и нямате право на мнение

51

Анонимен

преди 10 години

ДКВР намали таксата за достъп, която дружеството събира, от 6,48 лева/МВтч на 2,76 лева/МВтч, което е понижение от 57,4% таксата за пренос от 9,71 лева/МВтч на 4,15 лева/МВтч или с 57,2%. Така за трите месеца на 2014 година приходите възлизат на 93,7 млн. лева в сравнение със 122 млн. лева. за същия период на предходната година, което е спад от близо 25%. И с 300% да Ви скочи износа то крайният резултат е че се получават по-малко пари Къде тогава е ползата или след неделя няма да Ви пука?

fallback