Снимка: БТА

Депутати от ГЕРБ внесоха днес обещания още миналия петък от лидера на партията Бойко Борисов вот на недоверие срещу правителството за провал в областта на енергетиката.

Освен това те са внесли и искане за насрочване на извънредно заседание, на което да бъде обсъден вотът, след като председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира преди два дни, че може и да остави дебатите за след изборите на 25 май.

След като има внесено искане за извънредно заседание, то трябва да се проведе не по-рано от три и не по-късно от седем дни, считано от датата на постъпването му, и няма значение дали парламентът е във ваканция или не, разясни депутатът от опозицията Данаил Кирилов.

Това означава, че депутатите трябва да се съберат на заседание през следващата седмица в заключителния етап на предизборната кампания, което пък поставя въпроса дали изобщо ще има кворум.

Още по темата
Ивайло Московски обаче коментира, че изборите не могат да имат нищо общо с работата на националния парламент.

„Има си кандидати за евродепутати, които обикалят страната, какво общо имат изборите с парламента“, риторично попита той.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев коментира след внасянето на вота, че въпреки „всички пречки, които се опитаха да ни наложат управляващите това да не се случи, ние сме твърдо зад мнението, че българското общество трябва да знае какво е състоянието на сектора „Енергетика”, а не е тайна, че е пред колапс“.

Според него обществото трябва много точно да знае, че изкуственото задържане на цената на тока ще доведе или до шоково поскъпване на енергията веднага след изборите, или до вземане на нови заеми.

Ивайло Московски коментира, че повече от два месеца от ГЕРБ настояват писмено да получат справки за задълженията на БЕХ и НЕК, а такива няма към днешна дата.

„Според нас има открита наказателна процедура от ЕК за България в три основни теми, защото въпросите са изпратени до Министерство на икономиката и енергетиката“, заяви той. 

Московски уточни, че темите са за невъзможността на гражданите да имат избор за електродоставки, нарушаване на европейското законодателството за „Южен поток” и „независимостта” на ДКЕВР”.

„Убедени сме, че ДКЕВР продължава да се използва като политическа бухалка. Хаосът е толкова голям, че гражданите са задължени да чуят този дебат, за да им е ясно как тази система продължава да се поддържа чрез вземане на заеми. Популисткото задържане на сега управляващите на цената на тока ще изиграе лоша шега на цялото население”, посочи той.

Московски отрече обвиненията на енергийния министър Драгомир Стойнев, че бившите управляващи умишлено са държали в лошо състояние „Марица Изток 2”.

„Наслушахме се на изключително много лъжи, които не отговарят на истината, през 2008 „Мини Марица” бяха заварени с 2 млн. печалба, 2010 – имаха вече 20 млн. печалба”, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase