Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: Булфото, архив

Въпреки критиките си към президента Росен Плевнелиев вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че двамата ще изкарат докрай мандата си.

„Така сме влезли, така и ще излезем”, заяви тя по Нова телевизия.

Още по темата
В същото време обаче тя отново настоя, че президентството е институция, която трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

„Президентстската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”, коментира тя.

По повод  на определението за „контрапрезидент”, което се появи за нея, Попова обясни, че поведението й „не бива да води до такива размисли”.

Тя сподели, че от срещите й с хората от цялата страна е останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори, на умни и красиви, на добри”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Тогава се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от гражданите, добави тя.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, а тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората, да вплете цялата си енергия за обединение, а не за разединение”, добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да е във връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!”.

„Важно е нашата институцията да се избави от низки политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес”.

Според нея в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase