Маргарита Попова. Снимка: архив, БТА

Решението на президента да не се яви в парламентарната комисия е действие, което трябва да бъде обмислено внимателно и не може да бъде личен избор, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова.

В телевизионно интервю вчера Росен Плевнелиев заяви, че няма да отиде при депутатите, защото не иска да легитимира една противоконституционна и недемократична инициатива. По думите му става въпрос за съзнателен акт на подкопаване на демократичните устои в държавата и нарушаване на баланса между правителството и институцията на държавния глава.

Още по темата
"Аз съм абсолютно убедена, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това е силен политически ход, политическо действие и държавническо действие, така че трябва внимателно да бъде обмислено", заяви Маргарита Попова.

Според нея задълженията на президентската институция са да обединява и да помирява.

По предложение на "Атака" Народното събрание създаде Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.

Комисията си е поставила за цел да установи фактите около необявена официално среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена.

Попова каза още, че в Конституцията е търсен и намерен баланс между президентската институция и трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.

Ние трябва да помиряваме, да обединяваме, да създаваме поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти, за да могат да функционират така, както е разписано в Конституцията. Функциите ни са изключително трудни, защото най-трудно в този живот е да обединиш, да помириш, заяви вицепрезидентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase