Снимка: БТА
fallback

Военният министър Ангел Найденов заяви в интервю за БНТ, че независимо от ескалацията на напрежението в Украйна, в НАТО няма планирана военна операция в отговор на събитията там.

"Така че аз изключвам изобщо участие на български военнослужещи”, заяви той и подчерта, че на всички форуми, посветени на ситуацията в Украйна, се залага на намирането на политическо решение.

"Трябва да търсим, първо, въздържане от насилие и второ – шанс на мирното решение", подчерта министърът на отбраната.

Oще по темата

Ангел Найденов поздрави всички военнослужещи и цивилни служители в Българската армия по случай днешния празник. Министърът припомни, че от тази година се възстановява традицията ротацията по върховете на армейското командване, както и повишаването в офицерско звание да става в навечерието на 6 май.

"Въпреки трудностите, които изпитва Българската армия, ние сме в състояние да изпълняваме конституционно поставените ни задачи”, заяви министърът на отбраната.

Той посочи, че понякога това става с риск за живота и здравето на военнослужещите заради остарялата техника, с които разполагат. По думите му, именно заради това модернизацията и превъоръжаването на Българската армия означават не удовлетворяване на капризи, а условие за създаване на адекватни отбранителни способности.

"Българската армия има нужда от нови военни кораби, бронирани машини, поддържане и увеличаване броя и възможностите на зенитно-ракетните комплекси, екипировката и оборудването за военнослужещите – това са част от 55-те цели за способности на НАТО. Но на първо място стоят средствата“, подчерта военният министър.

Той посочи, че не подценява необходимостта от финансиране в никоя друга област, но по думите му винаги има един предел, от който нещата стават критични.

"Мисля, че по отношение на средствата за отбрана сме достигнали този предел”, заяви министър Найденов.

Той коментира, че пакетът от цели за способности на въоръжените сили, който включва и процеса на модернизация и превъоръжаване на армията, не е продукт на кризата в Украйна и на събитията на изток и североизток от България.

"Те са продукт на дълго планиране в рамките на Алианса и са заложени за реализация до 2020 г. За съжаление, една част от тези цели са прехвърляни през различни години и не са били реализирани заради недостиг на финансови средства”, посочи Ангел Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

bobo

преди 9 години

След това грандиозно авиошоу,което видяхме на 6-ти май някой вярвали му на този *** министъра на отбраната!!! Пълни нещастници!! На калпав космонафт,космоса му крив!!!

88

Анонимен

преди 9 години

Първо НАТО няма да се намеси в конфликта и второ ако ние отидем можем само да пазим банята и тоалетната.Като ги видях вчера как ходеха като чобани тия нещастници за нищо не стават.Никога България не е имала толкова малобройна и некадърна армия.Ако тия наемници могат да се нарекът армия.А пък техниката е допотопна,за ракети и военни технологии не са чували.

87

Военното

преди 9 години

Манолов Майов - Найденов , най-некадърния министър на отбраната от много години насам.

fallback