Снимка: БТА

За случая с изгонените от казанлъшкото село Розово сирийски бежански семейства е виновен не народът, а политиците и местната власт. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в Клисура, където се отбелязват 138 години от Априлското въстание, предаде БНР.

„Никой да не е посмял да хвърля прах върху българския народ и да набеждават народа и хората в селото и в съседното село, че са хора, които мразят, които не могат да обичат, които не могат да се разбират с другия макар и различен, защото политиците са тези, които трябва да възпитават и които трябва да си вършат работата постоянно, трябва да бъдат далновидни, за да не се случват такива неща“, заяви Попова.

Тя коментира, че поведението на политиците от години е недалновидно, а дипломацията - неуместна.

Още по темата
Тя изтъкна, че нито хората по места, нито медиите са били подготвени за бежанския въпрос, докато "западни писачи" обясняват как българският народ не е възпитан добре, как мрази другите, което, по думите й, е недопустимо.

„Вие виждате, че само на една крачка от селото с толкова хубаво име Розово, тези сирийски бежанци намериха топъл прием. Има ли разлика между хората, между българския народ в едното село и в другото село? Няма!“, заяви Попова.

Вчера позицията на кмета на село Розово беше разкритикувана и от вицепремиера Цветлин Йовчев.
Министърът цитира част от доклада на кмета на селото до Областно управление на МВР, според която село Розово било най-чисто откъм етнически състав в община Казанлък.

Цветлин Йовчев определи този цитат като изключително притеснителен и неприемлив.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase