Светлозар Лазаров. Снимка: БТА

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разпореди проверка на случая в казанлъшкото село Розово, където 17 бежанци, сред които 6 деца, бяха принудени да напуснат наетата от тях къща заради недоволни местни жители.

Проверката трябва да установи дали е спазена процедурата по даване на бежански статут на лицата, дали те са спазили процедурите и дали местната власт им е издала адресна регистрация, тъй като бежанците твърдят, че са поискали такава, но са получили уверение, че няма да я получат, обясни Лазаров.

Още по темата
Според него този случай не бива да става повод за дискусии на тема "етническа толерантност" и "етнически чисти градове".

Светлозар Лазаров обяви още, че по-голяма част от лицата, които влизат нелегално в страната ни, минават през зелена граница.

От началото на годината България е приютила над 650 лица. 525 от тях са влезли на наша територия през зелена граница. Други 2367 въобще не са били допуснати в България.

По повод информациите, че нелегалните емигранти са били обект на насилие от страна на граничните полицаи, главният секретар на МВР заяви: "Хората не бива да се сърдят на отношението на колегите, защото те с телата си пазят границата, подложени са на обиди, включително ги замерят с камъни за това, че не пускат някого да премине през държавната граница".

Светлозар Лазаров изрази готовност да разпореди проверка по всеки случай на насилие, стига да има конкретни данни за инцидент и ясен източник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase