Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

Злоупотребата с лични данни е сериозен проблем и трябва да се търси решение, беше категоричен вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти в Министерския съвет.

И аз си проверих ЕГН-то, не е използвано, коментира ситуацията той.

След като стана възможно всеки гражданин да провери на сайта на ЦИК дали е участвал в подписка за регистрация на политическа партия чрез въвеждане на ЕГН, се оказа, че в списъците, които са предоставили политическите партии, има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни.

Още по темата
Йовчев заяви, че ако има постановление на прокуратурата във връзка със започналата проверка, МВР ще го изпълни.

МВР шефът коментира, че това не е първият случай и при други подписки са установявани груби фалшификации, така че трябва да се търси трайно решение.

Системният проблем изисква системно решение, категоричен е министърът, според когото не е във възможностите на една организация да го реши. МВР може да участва в комплекс от мерки, които да решат този проблем, уточни той.

Министърът увери, че МВР съвместно с прокуратурата и ДАНС ще създаде организация на евровота, която да гарантира, че „в голяма степен“ ще успеят да се справят с купуването на гласове на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase