Президентът Росен Плевнелиев на сесията в Народното събрание. Снимка БТА

Много сериозен скандал, който тепърва ще се развива в държавата. Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти в парламента събитията от последните дни около "кражбата" на лични данни на български граждани при събиране на подписи за регистрация в ЦИК за евровота на 25 май. 

Още по темата
Според него на ход са съответните компетентни органи. По думите му те трябва да направят своите проверки и да има наказани.

Преди два дни ЦИК съобщи, че всеки гражданин може да провери на сайта й дали е участвал в подписка за регистрация на политическа партия чрез въвеждане на ЕГН.

Оказа се, че в списъците, които са предоставили политическите партии, има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни и фигурират в тях.  „Това са недопустими действия”, убеден е президентът.

В отговор на вчерашните думи на председателя на Народното събрание Михаил Миков за зачестили атаки от страна на президента към работата на парламента, Плевнелиев отговори с факти - 107 издадени президентски укази по промени в закони, гласувани от 42-то НС. От приетите законопроекти той е върнал само 7.

„За всеки един от тези върнати проектозакона аз съм посочил своите ясни аргументи, но като че ли в парламента не се чуха обратните аргументи“, смята той.

Най-малкото, което очаквам като държавен глава, е след като съм посочил своите аргументи за вето, да чуя обратни - заради парламентаризма и заради народа, добави президентът.

Вчера със 123 гласа на депутатите от БСП, ДПС и „Атака” Народното събрание единодушно отхвърли ветото на президента върху новия Закон за Сметната палата, внесен от ДПС и БСП.

Преди два дни президентът внесе последното си вето върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Преди него Плевнелиев върна Закона за Сметната палата, Закона за СРС, Закона за лекарствените продукти, Изборния кодекс и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase