Георги Първанов. Снимка: архив, Булфото

„Предсрочните избори може и да не станат, но те са належащи, защото имаме един много слаб, блокиран, неработещ и произвеждащ скандали парламент, който дори компрометира парламентаризма”, заяви пред Нова телевизия президентът (2002-2012) Георги Първанов.
 
Според него управляващите могат и да „устискат” до края на мандата, но това по думите му не е амбициозно.
 
„На нас ни трябва работещо правителство, което да прави реформи, което да приема непопулярни мерки, изходът от кризата го изисква”, смята Първанов.
 
Според него правителство е слабо и заради политическия тил, и заради поведението на партиите, които го подкрепят.

Още по темата
„Това е една агония. Тя дали ще продължи още три години, или възелът ще бъде разсечен още наесен, не е маловажен въпрос. Слабостта на партиите се отразява на слабостта на кабинета. Този кабинет вече не е полезен за България”, отсече лидерът на АБВ. 
 
Той смята, че нищо в страната не се променя към по-добро и на много места хората мизерстват.

"Агонията по страната е тотална. Виждам го при моите обиколки", добави Първанов.  

Според него кафето в Кърджали, което пиха заедно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан, е знак, че може да има преконфигуриране.

„Самият начин за формиране на ЦИК идва да покаже, че се взима всяка възможност, за да се повлияе на изборния резултат. И президентът сгреши, може би съзнателно наруши закона и парламентът му го върна тъпкано, образно казано. След като не се намериха легитимните решения, се отиде на кафето – потърсиха се задкулисните, нелегитимните начини да се реши един такъв проблем“, коментира Първанов.

Той обаче смята, че все още мнозинство, което крепи кабинета, не е изчерпано.

"Това е по-скоро предупреждение към БСП да внимават в крачката, предупреждение от малкия партньор", анализира лидерът на АБВ.

Първанов заяви още, че е поискал среща с министър-председателя още преди няколко седмици, но по думите му „той изчезна от публичното пространство“.

"Аз исках да поставя реални въпроси, но отговор няма. Исках да поставя принципни въпроси - като се започне от разпределението на парите за общините, което беше напълно безпринципно и се ощетиха големи градове, и се свърши с безпардонните груби уволнения, които бяха реализирани към хора, които мислят различно”, обясни Георги Първанов.

Той отново заяви, че на евроизборите всеки резултат под трима евродепутати ще е неудовлетворителен за АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase