Делян Добрев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Текущите задължения на НЕК надхвърлят 1 млрд. лв., а общите - близо 4 млрд. лв. по информация на ГЕРБ. Данните оповести пред журналисти бившият енергиен министър и настоящ депутат от партията Делян Добрев.

Притесняваме се, че в рамките на 10 месеца дълговете на компанията са нараснали с 600-700 млн.лв. Това означава задлъжняване между 60-70 млн. лв на месец, изчисли той.

Добрев и група депутати днес се опитаха да получат в Министерството на икономиката и енергетиката данни за дълговете на дружеството към края на 2013 г. и към март т.г.  Справката била поискана отдавна, но до момента от ведомството не я предоставяли на ГЕРБ, въпреки че според Добрев отчетите вече са готови и трябва да бъдат качени на сайта на министерството.

Oще по темата
Днес депутатите са били приети от зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов. Той обаче заявил, че не е упълномощен от министър Драгомир Стойнев да предостави справката, въпреки че двамата се чули по-рано днес.

Добрев заяви, че няма основания да се крият данните, защото не са "сън да се размине". Депутатът добави, че се надява да не се води НЕК умишлено към фалит, а това, което се случва, да е "нескопосан опит за социална политика през цената на тока". По думите му част от дълговете са в резултат на решението за намаляване цената на тока веднъж с 5% и втори път с 1%.

Според Делян Добрев в спора между НЕК и ЕРП-тата за прихванатите средства от дружествата „ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК, за да заплашва ЕРП-тата”.

Депутатът припомни, че БЕХ дължи на Министерството на финансите около 180 млн. лв. като дивидент за минали периоди и те може да се използват, ако се опростят от МФ, за увеличение на капитала на НЕК.

Сред идеите на ГЕРБ за изваждане на дружеството от тежкото положение е да стартира търговия с гаранциите за произход на зелена енергия - своеобразни ценни книжа, което можело да доведе до още около 150 млн. лв. допълнителни приходи.

От пресцентъра на енергийното министерство по-късно съобщиха, че към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 година. Трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители - ЕРП-тата за заплащане на дължимите суми за ел.енергия, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн.лв., уточняват от ведомството.

От МИЕ съобщават, че по искане на депутати от Парламентарната комисия по енергетика към Народното събрание на 10 април е входиран писмен отговор от НЕК за задълженията на електрическата компания към доставчици на ел.енергията. В тази връзка народните представители от ГЕРБ следва да са запознати с правилника на Народното събрание и реда на получаване на информация от парламентарните комисии, пише още в съобщението.

В периода от 2009 г. до юни 2013 г. задълженията на НЕК са нараснали с 605 млн.лв., като тази сума не включва допълнителните близо 400 млн.лв., дължими по заема на НЕК към БНП „Париба“ с падеж края на май 2013 г.

От ведомството посочват, че задълженията на НЕК към 31 декември 2011 г. са 2,238 млрд.лв. и нарастват с 12.3%, достигайки до 2,552 млрд.лв. към 31.12.2012 г. Към 30 юни мииналата година те са 1,897 млрд.лв.

„Именно затова, вместо депутатите от ГЕРБ да задават въпроси относно задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, те следва да дадат отговори на въпросите защо НЕК натрупа рекордно ниво на задлъжнялост в периода на тяхното управление и защо са допуснали с действията и бездействията си това да се случи“, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Костинбродски

преди 10 години

До Чистота 17 има тук гербераси като синовете на ЛЪЧО мозъка и КОКАИН БОЕВСКИ ..герберасите са наркотрафиканти

27

анонимен

преди 10 години

Убедих се че и този сайт милва Борисов. От 2009 до края на 2012г. кражбите са толко големи че за останалита 20 тина години не можаха толко да откраднат. В правителството на Герб се крадеше и от най-дребния чиновник, стига да се плати процент на Борко. Медиите го знаят перфектно но все пак "парата" има последна дума. Какъв е смисъла да работиш 10 години и да отразяваш истината когато можеш да "погалиш" Борисов и за година да изкараш 10 пъти повече.

26

!!!

преди 10 години

ne me u4udvat tezi iz4islenia.

fallback