Снимка: архив, БулФото
fallback

Три от тръбите на "Южен поток" могат да преминат през територията на Крим. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов пред журналисти. Той уточни, че това все още не е официално обсъдено с партньорите по проекта, нито в Брюксел.

"Вчера се появиха съобщения, че от четирите тръби на "Южен поток", три ще преминат през територията на Крим", каза той и уточни, че докато няма официални планове, все още не може да се каже дали с промяната на трасето газопроводът всъщност ще заобиколи България.

Oще по темата
Трудно е и да се направи финансова оценка на новото трасе, преди да бъдат представени официалните планове.

В България няма информация за замразяването на "Южен поток" като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим. Техническите разговори по проекта продължават и не е в интерес на Европа проектът да бъде замразен, смята Айолов. "Вие давате ли си сметка какви капитали участват?", каза още зам.-министърът.

Той коментира и промените в Закона за енергетиката, които дават дефиниция на морската част на газопровода, "която няма нищо общо с територията на ЕС".

В Министерството на икономиката и енергетиката са спокойни за срещата на министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря Гюнтер Йотингер, чиято дата още се уточнява. Айолов обясни, че по модела, описан в закона, са изградени пет газопровода в Средиземно море, които подават газ от Алжир, Мароко и Либия към Италия и Испания.

Зам.-министърът коментира и казуса със задържаните средства от трите електроразпределителни дружества. "Аз смятам, че подходът на ЧЕЗ е показателен и другите дружества също трябва да се вразумят", заяви Айолов. Този коментар беше направен по отношение на новината от вчера, че ЧЕЗ и НЕК преговарят по отношение на задържаните средства.

Според него новите доказателства, които НЕК е представила, са всъщност описани фактури и начините как са били прихващани средствата.

Задълженията на НЕК към производители и вътрешнофирмената задлъжнялост в рамките на БЕХ са в размер на около 2,5 млрд. лева. Заради искането на енергийната комисия към Народното събрание тези задължения ще бъдат представени по разбивки, коментира Айолов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 10 години

kakvo da se jelae ot carvyli osvobodeni predi 140 god prostotia prostotia etva sa balgarite i za tva e vinovna tyrcia.ili sa bili vinagi tapanari imali sa 4 darjavi sega i tazi shte zagybiat.

98

рошко

преди 10 години

Южен поток както и Набуко няма да има.Не заради простите ни управници а заради липсата на икономическа логика.Докато се деляхме на русофили и русофоби палачорите заедно с натовските Германия,Франция и Турция построиха и вече дийстват Северен и Син поток.Потреблението у Европа спада,затварят се торови заводи а все повече се отопляват на ток.5 тръби има от Африка и Азия и са напълно достатъчни.Ние пак сме от еб..та страна и пак ще ни заобиколят.

97

Анонимен

преди 10 години

До 100 Ти ли ще заселваш с руснаци българските земи бе боклукВъзстановяване на смъртното наказание шефовете ти на електрическият стол, а такива плюнки като теб изселване.

fallback