Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров предложил да си подаде оставката веднага след операцията в Лясковец, но вътрешният министър Цветлин Йовчев отказал. Това съобщи пред bTV МВР шефът Цветлин Йовчев.

При злополучната акция барикадиралият се в дома си Петко Петков уби полицай и рани други трима.

След направена проверка на операцията Цветлин Йончев вече обяви, че четирима души ще бъдат наказани.

Шефът на полицията във Велико Търново Христо Христов ще бъде сменен, двамата служители, които са снимали в деня преди акцията и не са докладвали, че Петков ги е видял, вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени, а бившият директор на ОДМВР-Велико Търново Живко Коцев ще получи наказание "недопускане до израстване в конкурс".

Още по темата
След като Лазаров предложил да сдаде поста, министър Йовчев му казал, че това няма да е добър ход. "Пазя и ще браня всеки, който изпълнява задълженията си в системата на МВР“, мотивира се вътрешният министър.

„Не можем с лека ръка да решаваме съдби, за да има принесена някаква жертва само и само за да затворим случая. Ще действаме адекватно”, добави той.

По думите му той ще е „гръб“ на главния секретар на МВР, „докато е лоялен, изпълнява съвестно задълженията си и спазва законите“.

Йовчев отново беше категоричен, че няма подценяване на ситуация при акцията в Лясковец и отново обвини двамата служители, които са снимали дома на Петков.

Големият проблем е в това, че лицето е забелязало служителите на ОДМВР- Велико Търново и тези служители не са информирали за това, че са били забелязани”, обясни Йовчев.

По думите му операцията има трагичен завършек, защото "лицето ги чака в засада". Той обясни, че е нямало как да не се проведе тази рискова операция, тъй като е бил получен сигнал, че Петков е готов да използва оръжието си срещу децата от училището, което е разположено до дома му.

По отношение на действията на баретите Йовчев смята, че те са се държали адекватно.

Вътрешният министър отново повтори,  че областният директор на МВР Велико Търново носи пряка отговорност за планирането и провеждането на операцията в Лясковец, както и затова,че не са предприети и взети необходимите мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase