Снимка: архив, БТА

Депутатите от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента искане за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи всички факти около операцията в Лясковец от миналия петък, при която 53-годишният Петко Петков с психически проблеми уби спецполицай и рани други трима.

Според бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов през последните дни се чуват много въпроси около акцията, но липсват отговори.

Още по темата
„Когато висшето професионално  ръководство на МВР не може  да даде отговорите, ние искаме да имаме яснота за планирането, провеждането и последствието от тази слаба и много лошо организирана операция”, коментира той.

Цветанов призна, че опозицията е  силно обезпокоена от начина, по който се подготвят подобни операции и начина, по който се използват спецполицаите.
 
Според него в комисията трябва да се намерят  отговорите на  въпросите кой направи проучването на сградата, защо не е използван спецотделът на баретите, който има основни функции винаги преди операция да прави преглед на жилището, защо не са  евакуирани хората от къщата, защо не е спряно газифицирането и тока преди операцията.
 
Цветанов разкритикува главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че отказва да посочи дали командосите са били с леко или тежко въоръжение.
 
По думите му жалбите на Петко Петков от учениците и съседите му са започнали още през 1999 г, но преди няколко месеци вече са станали агресивни и са били с острите заплахи, поради което е била планирана акцията на баретите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase