Снимка: архив, БулФото

Ако сметката ни за ток или природен газ е с 50% над средната за последните шест месеца, можем да не я плащаме, докато не приключи проверката защо това е така. Тази поправка в Закона за енергетиката предвижда предложение на депутати от БСП, което парламентът обсъди днес и ще гласува утре на първо четене.

При такива случаи крайният снабдител е задължен да информира клиента за това, а той пък може да подаде възражение срещу сметката и да изчака резултата, преди да плати.

Още по темата
Досега срокът за възражение беше три дни, а промените в закона предвиждат той да стане 60 дни. Според Явор Куюмджиев от БСП по този начин ще се спре практиката за прекъсване на тока заради един лев или пък за надписани сметки.
 
От ГЕРБ обвиниха левицата в популизъм. Според Петя Аврамова от опозицията излиза, че някои клиенти въобще могат да не си плащат сметките, което естествено ще е за сметка на редовните платци.
 
„Вас ви свалиха от власт точно заради сметките за ток. Имаше хора, които получиха 2,3,5 пъти по-високи сметки и те ви свалиха от власт”, отговори й Куюмджиев. „Вие направихте 60% от хората енергийно бедни и целта ни сега е поне малко да им помогнем”, упрекна още той.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е и председател на енергийната комисия в НС, също разкритикува предложението на левицата. „Енергетиката не е място, където може да се прави популизъм, тя е сектор, от който се определя целия стандарт на обществото”, упрекна той.
 
Клиентът няма да плаща ток и ако качеството на подаваното електричество е лошо в период по-дълъг от 1/3 от един календарен месец, предвиждат още промените.

За това време ЕРП-тата ще дължат и обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди, които клиентът е претърпял от некачествено снабдяване с електрическа енергия.
 
Въвежда се и срок от три дни за уведомяване, ако ЕРП-тата планират ремонт и ще има нарушено подаване на ток. Освен това разходите за метрологична експертиза на електромера ще са за сметка на електроразпределителното предприятие, когато има оспорване от страна на клиента, предвиждат поправките.

Народното събрание обсъди и други промени в Закона за енергетиката, внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, които отново ще бъдат гласувани утре. С тях на практика се създава режим, който изключва България от правилата на така наречения трети енергиен пакет.

Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че проектът "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би го изключило от обхвата на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Изискване на този енергиен пакет е всички доставчици да имат право на достъп до енергийната мрежа на територията на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase