Снимка: Булфото

Промените в Закона за енергетиката, с които се намалиха цените на тока, са само първата стъпка, предстоят и още в борбата с монополите. Това обяви депутатът от БСП, който е и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев.

Левицата предлага при драстично нарастване на сметка за ток, до 30% спрямо такъв минал период, доставчикът първо да доказва, че потреблението е реално, едва след това хората да плащат.

Куюмджиев обясни, че освен това предложение имат още няколко. Сред тях е искането да се създаде измервателен институт, който да сертифицира измервателните уреди и да е независим орган.

„Сега, когато се оплаче потребител, електромерът се проверява от неговия собственик, това са ЕРП-тата и естествено в 95% от случаите излиза, че нищо му няма”, обясни депутатът.

„За нас е непонятно как може в 21 век да има български граждани, принудени да избират дали да си пуснат телевизора или пералнята, тъй като токът им е толкова слаб, че не могат да правят и двете едновременно. Както и е недопустимо да се получават токови удари, които да изгорят електроуредите на десетки хиляди семейства - нещо, което видяхме преди няколко години.

Идеята е, ако нещо подобно се случи, съответният доставчик, който не си е спазил изискванията за доставка на качествена услуга, да бъде санкциониран и щетите да бъдат възстановени на потърпевшите", каза още той.
От БСП предлагат идеята да влязат в сила от новия отоплителен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase