Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

Парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

По предложение на социалиста Георги Кадиев депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството.

По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Освен това парламентът реши, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Oще по темата
Кадиев коментира, че таванът на разходите се отнася най-вече за малките и бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.

„Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не касае банките, защото техните лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга „тези кожодерски фирми”, от които взимаш 400 лева и връщаш 1000 лева.

Според него границата е разумна, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.

Промените в закона предвиждат още наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита да се плаща само за първата година и да бъде до 1% от заема. След това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такава такса.

Сега наказателната лихва достига и до 5%.

С промените в закона отпадат таксите, свързани с усвояване и управление на кредита, но остана тази за одобрение. Причината за това е, че банките правят разходи при проучването на човека, който иска кредит, а много случаи той не отговаря на условия и обикаля банка след банка, каза Йордан Цонев от ДПС, който е сред авторите на промените. Така той обясни защо се запазва таксата за одобрение, след като на първо четене парламентът реши тя да отпадне.

Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласието на клиента.

С промените търговските банки ще бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит.

Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

БГ

преди 10 години

Едно хубаво нещо от това правителство. Дали обаче не мислят за симпатизантите си !? Ама едно не стига да остане на власт !

27

Аз

преди 10 години

Таван за хляба 0,20ст, за тока 5лв, пенсиите на 1000лв. Какъв таван, какви 5лева. Хората искат ясни и разбираеми договори за кредит, за да могат сами да преценят дали могат да си позволят да си пари назаем или не. Избори идват, неграмотното население трябва да гласува ...

26

Анонимен

преди 10 години

кредити до хиляда лева трябва да са без лихва !Иначе ще се трепим по улиците като човекоядци след време а не е хуманитарно някак си!

fallback