Маргарита Златарева. Снимка: БТА
fallback

Изборът на втория заместник-председател на ЦИК, който е от квотата на опозицията, отново скара БСП и ГЕРБ.
Въпреки споровете в крайна сметка Маргарита Златарева, издигната от опозицията, беше избрана за заместник, но само с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а БСП и „Атака” не участваха в гласуването.
 
В четвъртък миналата седмица депутатите от ДПС отказаха да я изберат, защото тогава президентът Росен Плевнелиев назначи членовете на ЦИК съобразно сметките на опозицията, с което ГЕРБ получи едно място повече, а движението едно по-малко, днес те я подкрепиха.

Oще по темата

След като лидерът на движението Лютви Местан предложи да се направят промени в Изборния кодекс, но не срещна подкрепа от БСП, вчера той обяви, че се отказва от третото място в ЦИК и депутатите от движението ще гласуват за избора на втория заместник-председател, за да се спази законът.
 
От БСП обаче отказаха да участват в гласуването и дори лидерът на партията Сергей Станишев заплаши, че ще инициира разговор с другите политически сили за питане до Конституционния съд за жалба за действията на президента Росен Плевнелиев.
 
„Вече няколко дни ГЕРБ занимава цялото обществото с един казус, който е изкуствено създаден от президента Росен Плевнелиев, който открито наруши закона и по този начин подложи на съмнение конституционния принцип за върховенството на закона и на правовата държава”, обвини той.
 
Според него в Изборния кодекс ясно е формулиран начинът за назначаване на ЦИК. В закона е записано, че ръководството се избира от парламента, а членовете се назначават от президента на базата на предложенията на партиите.

"Новото в подхода е силното експертно представителство в ЦИК и е положителен фактът, че председателят на ЦИК е представител на неправителствения сектор и това е важен политически знак от страна на парламента към цялото общество, защото предишните четири години беше остро партизирана, видяхме манипулации и фалшификации, каквито България не виждаше и самият президент призова парламентарните сили да продължат консултациите по квотите и преди да приключат те, Плевнелиев зае партийна позиция, с което ясно се идентифицира чии интереси защитава. За първи път в историята на демокрацията имаме държавен глава, който казва: „Аз представлявам една политическа сила”, коментира още Станишев.
 
Лидерът на ГЕРБ обаче не му остана длъжен и заяви: „Станишев е жалък, напада президента заради Мая Манолова и нейни глупости, дупнишката юридическа школа се провали, те направиха кодекс, който не работи и той е само за четири партии”.
 
„На нас ни е все тази, като нямаме председател какъв ще имаме”, коментира още той, като за пореден път настоя, че ГЕРБ има най-много депутати и заради това трябва да оглави комисията.
 
Борисов добави, че очевидно управляващите партии са три – БСП, ДПС и „Атака”, защото без подкрепата на националистите няма да има правителство. Според него доказателство за това е, че трите партии гласуваха за своите предложения при избора на ръководство на ЦИК в четвъртък миналата седмица.
 
„Местан е по-грамотен човек и вижда, че това, което е направила Манолова, един ден ще му се смеят поколенията от този пасквил написан и не иска да бъде ангажиран, разбира се, по негов си начин, че са жертва, че не са преяли с власт”, коментира Борисов отказа на ДПС от третото място в ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Така беше

преди 10 години

До АнонименТе лъжеха, че ни плащат, ние пък лъжехме, че им бачкаме ! Може би за това плаче човека.

66

Всичките ли ?

преди 10 години

До АНОНИМЕНКои турци имаш предвид? Доган, Местан и останалите ченгета ли, или тези, които садят тютюн и гледат кози?

65

АНОНИМЕН

преди 10 години

на турците не може да се вярва това е *** нация

fallback