Снимка: Reuters
fallback

Ако бъдат наложени мащабни икономически санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим, е абсолютно сигурно, че от тях ще бъдат засегнати малки страни като България, защото те ще се отразят крайно негативно на търговския обмен на страната ни с Украйна и Русия. Оказва се, че кризата в Украйна е причина за спирането на преговорите за намаляване на цената на руския природен газ за България. Това каза пред БТА проф. Наталия Бекярова - преподавател в катедра "Национална и международна сигурност" във ВА "Г.С. Раковски".

Възможно е допълнително да се усложни ситуацията около строителството на "Южен поток". Най-вероятно ще намалее потокът на туристи предимно от Украйна, прогнозира тя. Всичко това е сериозен удар срещу България, срещу българския бизнес и разбира се срещу хората, които изкарват прехраната си от дейности, свързани с този бизнес, прогнозира Бекярова.

Oще по темата
Отделянето на Крим преди всичко ще засили несигурността в Черноморския регион и за дълги години ще бъде причина за напрежение в отношенията между Киев и Москва. Това ще се отрази на всички страни в региона и преди всичко на процесите на стабилност. Най-осезателно ще претърпят промяна военно-политическите, търговско-икономическите и културните връзки между държавите в региона, каза още проф. Бекярова.

Според нея след едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г., след решението на Международния съд през 2010 г. , че това не противоречи на международното право, подобни прецеденти вероятно ще зачестят.

Принципно разликата между Косово и Крим не е голяма, защото и в двата случая грубо се нарушава международното право и териториалната цялост на една суверенна държава, смята Бекярова.

„Не е ли редно да си зададем въпроса в колко държави има население, което би желало да стане част от друга държава? Какво би могло да се случи и в България, за която по традиция налагаме клишето, че е остров на стабилност?“, посочва Бекярова.

Според нея евентуална бежанска вълна от българското население, живеещо в Украйна, което да потърси сигурност у нас, няма да се случи. „Те отдавна са наясно, че България няма възможност да им осигури домове, работа и социална сигурност, от която се нуждаят. Равносметката от първите опити за преселване в България от началото на 90-те години показа именно това“, каза Бекярова.

За това кой е спечелил от кризата в региона Бекярова казва, че на пръв поглед единствено Русия е спечелила, защото разширява стратегическия си плацдарм в зоната на Черно море и в целия Черноморски регион, респектира сепаратистките настроения сред държавноправните субекти на Руската федерация в Северен Кавказ. Освен това Москва ще престане да плаща арендата от близо сто милиона долара годишно за базите на руския Черноморски флот на украинска територия.

В същото време губещите от кризата са твърде много, защото е сериозно разколебано доверието в международната общност, в основите на международния ред и сигурност, посочва Бекярова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

муспи

преди 10 години

Българската Народна власт няма да допусне българи! Не може докато провежда геноцид, да идват нови. - Експерт.

41

Ex-x ...

преди 10 години

До GMC...Украйна си предаде ядрените оръжия... СИ? Своите атомни оръжия?! Мисли, когато ръсиш умни заключения, бе! Та това бяха оръжия на разпаднатия от изчадието Гробачов СССР, установени на територията на УССР! Този акт е също вид измама от страна на Запада и навеждане на глава от Русия. Но всички бивши соц. люде, дрогирани с мита на западната демокрация и хуманност, измъчени от едни ценности на комунизма, хлътнахме в нова вълча яма. А на теб сто на сто в бизнеса ти руснаците са ти хванали хитринките и са те шкартирали. Затова толкова ги обичаш

40

тоже Експерт

преди 10 години

единствената гаранция за мир и справедливост в света се казва Владимир Путин. Империята на злото днес се казва САЩ в чието съдържание влиза алчната корпоративна върхушка която управлява нещастния и *** народ в едноименната демократична държава.

fallback