Снимка: БТА, архив
fallback

Само месец след като беше приет може да има промяна в Изборния кодекс. Това стана ясно от думите на лидера на ДПС Лютви Местан, чиято партия се оплака, че е ощетена от страна на президента Росен Плевнелиев, който пък назначи членовете на ЦИК по сметките на ГЕРБ, т.е. даде на опозицията шест места, а ДПС остана само с едно. Заради това ДПС и БСП блокираха избирането на заместник-председател от ГЕРБ и така на практика комисията остана да работи в непълен състав.

Идея за промяна на кодекса възникнала на разговор между Местан и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при президента тази сутрин преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

По думите на Местан президентът е изложил математически аргументи и е заявил, че не е склонен да промени указа си за назначаване на членовете на комисията. "На свой ред аз продължавах да настоявам да чуя отговор на въпроса как така 36 народни представители на ДПС са изравнени в 23 на "Атака", каза Лютви Местан.

Предстоят разговори между партиите, за да намерим точното отражение на реалното съотношение на политическите сили в 42-ото Народно събрание, заяви Местан и уточни, че това означавало никоя партия да не се почувства ощетена, както в случая било с ДПС.

Той добави, че предстоят изчисления и за постигането на баланса може да се увеличи или намали броят на членовете на ЦИК.

Според него текстовете от Изборния кодекс за квотите на партиите не е много точна.

"Разпоредбата на чл. 46 не е съвсем прецизна, защото имаме амбицията тази ЦИК да работи за неопределено време и същевременно съставът на комисията отразява едно временно положение, каквото е статутът на НДСВ и на Синята коалиция в Европейския парламент", коментира Местан и допълни, че може да се окаже, че след изборите на 25 май тези две сили нямат вече евродепутати.

"Парадоксът е, че нещо, което не съществува в правния мир, има свое представителство в ЦИК", отбеляза той. По думите му е необходима нова разпоредба, според която постоянният състав на ЦИК се попълва с членове от онези политически сили, които имат свои представители в ЕП, без да са представени в националния.

Местан обясни, че ако се приеме подобна промяна на Изборния кодекс, членовете на НДСВ и Синята
коалиция ще отпаднат автоматично от ЦИК, в случай че останат без представител в ЕП.

Oще по темата
Според Бойко Борисов Изборният кодекс може да се промени за един ден.

По думите му ДПС се чувствали ощетени от това, че имат равен брой членове в ЦИК с "Атака". "А ние - победители на парламентарните избори, на миналите избори за евродепутати, без председател, без заместник-председател, без секретар", оплака се пък той.

"Председателското място в ЦИК, без да е победила на избори, има БСП, заместник-председател от "Атака", секретар от ДПС. По закон протоколите от изборите се подписват от председателя и секретаря, т.е. всеки ще бъде подписан от БСП и ДПС, под същата благосклонна роля на "Атака", както и в парламента", посочи лидерът на опозицията.

На въпрос какви промени ще има в Изборния кодекс, Борисов заяви, че най-малкото е да се увеличат членовете на ЦИК.

"Мая Манолова направи закон само за тези избори, за четири партии в парламента. Ако партиите са три или пет, този закон не може да важи", коментира той. По думите му разпределението на членовете в ЦИК е важно, защото по същия начин се пренареждали и районните избирателни комисии.

Попитан какво ще се случи, ако не се промени Изборният кодекс, лидерът на ГЕРБ заяви, че ще се проведат избори "без арбитър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

biser62

преди 10 години

Не Изборният ни кодекс е за промяна, а президентът ни, крайно време е за оставката на Росен Плевнелиев и обявяването на предсрочни президентски избори, на които да си изберем нов достоен държавен глава, защото Плевнелиев не познава Конституцията и не спазва законите на страната ни.

26

Анонимен

преди 10 години

Я, ами нали този кодекс беше "съвършен", защото беше"съвършено" написан от "съвършената" Мая Манолова. Който се стреми към "съвършена" манипулация, накрая "съвършено" се прецаква. Получава се "съвършен" бумеранг. Но...не вярвам това да е "съвършения" край. БСП винаги се се стремила към "съвършенство" и борбата й за "съвършени" условия на живот, в който да доминира "съвършената" корупция за нея и за коалиционните й партньори, ще ги води напред и така до края на света. Ако им се позволи. Да ама не

25

Анонимен

преди 10 години

"Перфектният" изборен кодекс на "най-добрата" правистка в България Мая Манолова издиша още преди да е заработил. Не е достатъчна защитата с властови картечен огън в парламент чрез ограждения укрепен. "Демократичната" коалиция е недоволна от собственото си недоносче. Обсебила властта изцяло, тя бе изненадана, че въпреки нейните героически усилия, не е успяла да подчини на себе си законовото право на президента да взема решения в името на баланса на политическите сили в обществото. Фалстарт.:)

fallback