Снимка: БТА

Според "Сега" управляващи и опозиция ще влязат в решителен сблъсък за местата в ЦИК днес в президентството, малко преди започването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), чиято тема всъщност е позицията на България за Украйна. Това стана ясно, след като в събота лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан се засякоха в Кърджали и пиха кафе в местно заведение, обявено веднага за "кафе на мира".

Президентът Росен Плевнелиев твърдо отстоява позицията си относно разпределението на местата в ЦИК, което дава един мандат повече на ГЕРБ за сметка на ДПС. Държавният глава детайлно обясни в съобщение как точно е изчислил местата на партиите в комисията, от което стана ясно, че той няма намерение да променя позицията си.

"Очевидно е, че ГЕРБ и президентът са се договорили за Централната избирателна комисия (ЦИК)." Това е тезата на председателя на парламента Михаил Миков, цитирана от "Новинар". Според него опозицията и Росен Плевнелиев са се разбрали за начина, по който да бъдат разпределени квотите в ЦИК.

"Политиците трябва да работят за хората, а не за себе си", е тезата, зад която застава в интервюто си за "Дума" Евдокия Асенова, депутат от "Коалиция за България", член на Комисията по труда и социалната политика в 42-то НС.

"Независимо от напрегнатата обстановка парламентът продължава да работи усилено и да изпълнява програмата си. Опозицията (ГЕРБ), от своя страна, не се отказва да нагнетява обстановката. Но БСП никога не се е притеснявала да отиде на избори. Убедена съм, че партията ни ще спечели най-много евродепутати, защото листата ни е най-балансирана, интересна и кандидатите ни са професионалисти", предвижда Асенова.

Изданието продължава темата, отразявайки протеста на няколко десетки граждани, проведен вчера пред сградата на "Дондуков" 2, които пожелаха президентът Росен Плевнелиев да излезе в дълъг отпуск до края на мандата си, защото не познава законите и разединява нацията, за да облагодетелства дадена политическа партия, с което нарушава и Изборния кодекс, в който имат участие и гражданските организации.

"Оградата на границата не решава проблемите", убедена е Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по вътрешните работи на ЕС, споделяйки пред "Труд", че Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище (ЕАSО) и Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) вече са изразявали безпокойство от състоянието на материалната база в България и са посочвали, че тя все още не е на ниво.

"Искам да се убедя, че ситуацията в приемателните центрове е овладяна и няма влошаване на стандартите там. България има законово и морално задължение да предостави закрила и свобода на бежанците, които търсят защитата й", напомни еврокомисар Малмстрьом.

Болници дават рушвети на лекари, за да им пращат пациенти за изследвания и операции. Най-търсени са хора с диагнози за скъпите клинични пътеки. Така за осигурен пациент със сърдечен проблем клиниките дават до 250 лева, пише "Стандарт"

"Така човек може да получи лечение и без да има нужда от него, а това крие риск дори за живота му. Става въпрос за печалбарство, а не за грижа за здравето", коментират експерти. По този начин чрез фалшиви диагнози се точи и здравната каса, която се чуди как да върже двата края.

Денонощно онлайн наблюдение и непрекъснат видеоконтрол ще има по време на отпечатването на изпитните материали за седми клас и матурите за зрелостниците, съобщава "Труд".

Образователното министерство е обявило обществена поръчка за отпечатването на документите и ще иска комисия от експерти пряко да наблюдава целия процес, както и строга проверка на самите работници, които ще отпечатват матурите. Причината за всичко това е да не се допусне теч на изпитни задачи преди самите матури. Срокът за отпечатването е 7 дни - до 16 април.

"Монитор" продължава темата, разяснявайки как университетите имат проблем с датите за тестовете и с темите. Кандидат-студентите ще трябва да реализират изпити 6 в 1. Напрегнатият изпитен маратон става факт заради острата конкуренция между университетите, които в надпреварата за привличане на повече студенти вече засичат датите не само на редовните, но и на предварителните приемни изпити. Това показват графиците на тазгодишната кандидатстудентска кампания, обявени от висшите училища.

Според тях на една дата различните университети са насрочили шест изпита. Става дума за 13 април, когато абитуриенти ще са изправени пред дилемата в кой ВУЗ да се явят на изпит, в случай че искат да си пробват късмета на няколко места. На тази дата са насрочени изпитите по история в Алма матер, Великотърновския университет и Русенския университет, както и тестът по английски и немски език в УНСС. На тази дата е и изпитът по математика в Минно-геоложкия университет и по биология в Пловдивския университет.

Един след друг са и изпитите на редовната сесия, когато на кандидат-студентите ще им се наложи да кръстосват страната почти денонощно. За абитуриентите остава и вариантът да кандидатстват с оценката от матурата, която се признава от повечето университети в страната. Важна подробност е, че бележката от държавно-зрелостните изпити често носи по-малък коефициент от приемния изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase