Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Ако ЕРП-тата не върнат парите, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията. Това заяви Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, пред bTV.

„Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ. Тези пари принадлежат на НЕК. По същия начин „Топлофикация“-София дължи 555 милиона лева към БЕХ“, каза Драгомир Стойнев.

Това не е война, но в тази държава трябва да се спазва законът. Все още е в ход процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-тата, посочи Стойнев.

Още по темата

Електроразпределителните дружества първо бяха информирани от ДКЕВР и в същия ден вечерта аз бях също така информиран. Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия, каза министърът.

Припомняме че на 19 март енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби. По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв. След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, посочиха от ДКЕВР.

От ДКЕВР посочиха, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументираха се още от комисията.

„Кабинетът на премиера Пламен Орешарски подкрепя инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект Black Sea Gardens, който предвижда застрояване на местността Кара дере край Бяла“, заяви още пред bTV министър Стойнев. „Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция“, заяви той, като подчерта, че "проектът няма никакъв статут" към момента. По думите на Стойнев "кабинетът казва, че то трябва да извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase