Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА
fallback

Председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че брат му архитект Георгий Станишев няма концесии, включително за строеж в местността "Карадере".

„Това е лъжа, брат ми няма никакви концесии. Българските медии пишат какви ли не лъжи, спекулации и глупости. Няма нито един факт зад това“, заяви той пред журналисти в Брюксел, където днес се събират държавните и правителствените ръководители от европейската левица по повод събитията в Украйна.

Oще по темата
Попитан какъв всъщност е случаят, Станишев отговори, че няма представа.

Както Dnes.bg писа, кабинетът одобри вчера Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Проектът Black Sea Gardens, за който става дума, беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика заради мащабите си.

Инвеститорът - инвестиционният фонд "Мадара Юръп", обясни днес, че проектирането е претърпяло множество промени от 2007 г. насам „с оглед високата обществена чувствителност към опазването на природата и защитените зони в местността“.

От съобщението на правителствената пресслужба стана ясно, че инвестицията на стойност над 100 млн. лв. предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение върху собствени имоти в община Бяла.

Примиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет, уточни, че не знае да е дадена концесия.

„Имахме заявено намерение от английска инвестиционна група“, поясни той, цитиран от БТА. Решихме вчера правителството да осъществи административно подпомагане. Тепърва предстоят процедурите и доколкото разбирам притесненията на зелените организации - тепърва предстои оценка за въздействието над околната среда, добави премиерът.

Орешарски беше категоричен, че законът в никакъв случай няма да бъде заобиколен.

По-рано днес от ГЕРБ се обявиха против разрешаването на строителството в Карадере. Депутатът Димитър Главчев заяви, че в проекта за застрояването роля има братът на лидера на БСП Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев. „Тактически управляващите са много добре подготвени, за да заблудят обществото и да могат да ограбят каквото могат за краткия период, за който са на власт. Неслучайно е избран да бъде стартиран тихомълком този проект, който унищожава българската природа”, коментира той.

От икономическото министерство уточниха, че за да стане факт, инвестиционният проект Black Sea Gardens трябва да отговори на всички изисквания на екозаконодателството и Закона за устройство на територията.

От министерството посочиха още, че предложеният от тях и одобрен от правителството меморандум за разбирателство не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство.

Инвеститорът пък увери, че плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати, и че проектът не засяга дюни и държавни територии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 10 години

Ако има партия дето да се залови сериозно с далаверите на БСП и да осъди виновните за мизерията ни аз ще гласувам за нея.Търси се анти БСП партия за която да гласувам!

59

nedkodd

преди 10 години

Аз вярвам,че браткото на стънишку няма концесии,но оооще по-вече вярвам,че и моникатъ НЯМА. А ВИЕ ВЯРВАТЕ ЛИ ???

58

Един

преди 10 години

Брат ти няма концесии, ама ще вземе няколко милиончета за проектирането на комплекса. Какъв *** си Станишка, просто не е истина - жената уреждаме, братчето уреждаме, само българските избиратели кучета ги яли.

fallback