Снимка: архив, БулФото

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати, уверяват от инвестиционния фонд "Мадара Юръп" АД – инвеститорът, който предвижда да вложи 100 млн. лева в проекта за ваканционен комплекс Black Sea Gardens в района.

От фонда уточняват още, че проектът не засяга дюни и държавни територии, и не предвижда строителство в т.нар. заменени територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета.

Още по темата
По проекта за комплекс ще бъде направена изцяло нова Оценка за въздействие върху околната среда.

Правителството одобри вчера Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Предвижда се изграждането на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Ще бъдат създадени 500 работни места в община Бяла за период от седем години и над 2000 в периода на реализиране на инвестицията.

Днес обаче от ГЕРБ се обявиха против разрешаването на строителството в Карадере. Според бившия министър на регионалното развитие и настоящ депутат от партията Лиляна Павлова управляващите искат да превърнат всичко в бетон, докато по време на управлението на ГЕРБ целта е била да се защити природата. Колегата й Димитър Главчев пък заяви, че в проекта за застрояването роля има братът на лидера на БСП Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев.

Междувременно в социалната мрежа Facebook се организира протест пред Министерския съвет под надслов "Да спрем застрояването на Карадере" тази вечер от 18 часа, а по-късно се предвижда недоволните да се преместят пред Министерството на икономиката.

Според инвеститора „Мадара Юръп“ проектът предвижда застрояване много под определените допустими норми съгласно действащите закони за опазване на околната среда в България. От компанията декларират, че при реализацията му ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Оттам напомнят, че инвеститорът ще получи от държавата единствено административна подкрепа при реализирането на инвестицията. Фондът няма да използва финансова подкрепа, каквато обичайно се предоставя на приоритетни инвеститори.

Проектирането на Black Sea Gardens претърпяло множество промени от 2007 г. насам, като инвеститорът преосмислил първоначалната си концепция „с оглед високата обществена чувствителност към опазването на природата и защитените зони в местността“.

От компанията декларират, че са готови да включат в обсъждането по ОВОС всички заинтересовани организации, както и да включат представители на гражданските организации в ръководния борд на проекта като гаранти през целия период на осъществяване на инвестицията.

Инвестиционният фонд "Мадара Юръп" АД е създаден с единствената цел да инвестира в туризма в България, се посочва още в съобщението.

Компанията е регистрирана в България, тя е публично дружество, търгувано на Българската фондова борса. Мажоритарният акционер в "Мадара Юръп" е "Рейнбоу Малта Лимитид", която от години оперира в туристическия и строителен сектор, допълват от инвестиционния фонд.

За финансирането на проекта мажоритарният акционер е осигурил банкови гаранции. Фондът е изцяло чуждестранен, но съгласно българското законодателство в борда на директорите му следва да има български представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase