Снимка: архив, Булфото

Ако има позиция на парламента за Украйна, тя не трябва да е на тази или онази партия, трябва да е максимално обща. Очевидно e, че засега не се постига такава позиция.

Това обяви председателят на парламента Михаил Миков, след като не се оправдаха очакванията - днес Народното събрание да излезе с позиция за кризата и референдума в Крим, въпреки че вчера лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че левицата ще настоява това да се случи в сряда.

Още по темата
"Атака" пък искаше да се свика извънредно заседание още в понеделник или вторник, но и това не стана факт.

Миков лаконично коментира, че се обсъждат различни позиции, но все още няма сближаване, за да се излъчи национална позиция по въпроса.

По думите му в дневния ред на НС не е включено разглеждането на трите декларации, предложени от БСП, ГЕРБ и "Атака", за да не се създава излишна конфронтация по въпроси, по които няма постигнато съгласие.

"Но потърсете друг европейски парламент, колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции", посъветва Миков.

Засега е ясно, че националистите настояват България да запази пълен неутралитет за случващото се в Украйна.

От БСП искат позицията ни да бъде в духа на тази, изработена от ЕС, но и да се отчете националният интерес, защото както обясни червеният лидер - "в Украйна живеят 250 хиляди българи, в същото време сме зависими от газовите доставки от Русия, а нашият туризъм предоставя услуги на много и украинци, и руснаци".

ГЕРБ пък поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна и настоява за спазването на международните договори.

Опозицията подкрепя възможно най-скорошното подписване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна заедно с пакета от мерки за икономическо стабилизиране на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase