Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова парламентарно представените партии да излязат с обща позиция за ситуацията в Украйна.

Думите му са по повод предложението утре в програмата на Народното събрание да бъдат включени декларации на отделните парламентарни групи за кризата.

"Парламентарната група на ДПС се въздържа да предложи свой проект за декларация, защото темата не предполага тяснопартийни подходи, а изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес", смята той. Според него кризата в Украйна е най-тежката, пред която се изправя Европейският съюз, а една от най-засегнатите страни е България.

Още по темата

"Освен преките икономически последици, следва да имаме предвид и факта, че в Украйна има близо 300-хилядно българско малцинство", каза още Местан. Затова от ДПС настояват Народното събрание да изработи обща декларация, която да бъде приета с широко политическо съгласие, се казва в съобщение от пресцентъра на партията.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че левицата смята да предложи още утре парламентът да приеме декларация за кризата в Украйна.

"Надявам се политическите сили да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие, защитавайки националния интерес на първо място, а той е в това да сме в рамките на европейката позиция със защита на националните интереси, защото ние имаме няколко особености, които няма как да бъдат игнорирани", заяви Станишев.

Той беше категоричен, че трябва да се помисли за хилядите българи, които живеят в Украйна, за обвързаността ни с Русия за газовите доставки, както и за туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase