Снимка: архив, Reuters

Украйна няма да признае никога присъединяването на Крим към Русия, заяви говорителят на украинското министерство на външните работи Евгений Перебийнис, цитиран от Франс прес.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем така наречената независимост и така нареченото споразумение за присъединяване на Крим към Русия", посочи говорителят. Той добави, че подписаното в Москва споразумение няма нищо общо с демокрацията, с правото и със здравия разум.

Партията УДАР на Виталий Кличко - бивш шампион по бокс и кандидат за президентския пост на Украйна на изборите на 25 май, призова за незабавно скъсване на дипломатическите отношения на Украйна с Русия, предаде Франс прес.

"Предвид враждебните действия на руските власти и практиката на международните отношения ние настояваме за незабавно скъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия", подчерта лидерът на партия УДАР в изявление, публикувано в отговор на присъединяването на Крим към Русия.

Още по темата
Междувременно хиляди хора, събрали се на площад "Накимов" в Севастопол, за да гледат директно на голям екран речта на руския президент Владимир Путин, аплодираха и викаха бурно "Ура", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според ИТАР-ТАСС на площада е имало 10 000 души.

"Путин има право. Той има право", заяви Анатолий Басов, пенсионер на 75 години, жител на Севастопол, където е разположен руският Черноморски флот, цитиран от Франс прес.

"Сигурен съм, че нашият живот ще бъде по-добър след присъединяването на Крим към Русия. Отношенията на Русия с Украйна трябва да бъдат братски", добави той.

Същевременно пред ИТАР-ТАСС Дмитрий Балик, глава на градската администрация на Севастопол, заяви, че Крим и Севастопол са се върнали у дома. "Това е празник, който ние чакахме над 20 години", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase