Снимка: архив, Булфото
fallback

С 561 лева ще се увеличат депутатските заплати, ако Народното събрание спре замразяването на възнагражденията на народните избраници. Сметката показва, че при подобен ход парите им трябва да се увеличат от настоящите 2196 лв. до бъдещите 2757 лева.

Предложение за размразяването на заплатите направи преди ден председателят на парламента Михаил Миков.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм", каза той от страниците на вестник "24 часа".

Oще по темата
По закон депутатските пари растат на база средната заплата в обществения сектор, но още от 2009 г., всяка година парламентът внася проект за решение за замразяване на депутатските заплати.

"42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То обаче изтече в края на 2013 г.", обясни пред Нова тв социалистът Жельо Бойчев.

Левият депутат обяви, че до момента от неговата парламентарна група не са взели решение дали да подкрепят предложението за размразяване на заплатите.

"Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии", отбеляза той.

По думите на Бойчев част от заетите в частния сектор получават в пъти по-големи възнаграждения от депутатските – още един мотив заплатите на избраниците да бъдат повишени.

"Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма", коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Популизъм е обаче да замразиш пенсионната реформа, без да кажеш защо. Популизъм е да държиш ниска цената на тока, защото всичко това ще се върне като бумеранг към хората", каза той.

По думите му бившите управляващи настояват заплатите на депутатите да останат на това си ниво, а мотивът им е общественото недоволство от управляващите и най-ниският рейтинг на доверие към този парламент за последните 24 години.

"Замразяването на възнагражденията в парламента представлява "елементарен акт на солидарност", настоя Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Анонимен

преди 10 години

Било популизъм да се иска замразяване заплатите на депутатите. А да увеличиш пенсиите с 3-4 лева и то от юли...Това какво е? НАГЛОСТ!!! Къде е чавещината на управляващите милионери, които едва ли живеят от заплатата си, но алчността им е потресаваща и отвращава. Всъщност за мислещия морален човек е ясно, че в условия на фасадна демокрация, когато властта се пази от полицията, тя си прави каквото иска. Така е през целия преход, единствено по вина на БСП и нейните сателити.

190

обиии

преди 10 години

Само герб са различни от мафията ДПС, БСП и новия клон на ДПС бареков. ДПС си накупуваха депутати... какво ли не правят парите. Тоя *** народ кога ли ще се събуди и да започне да гласува масово за да се отървем от тия които от ден на ден ни поробват купувайки все повече българи. За това е задължителното гласуване е най важно.Смърт на твърдите електорати на БСП и ДПС... гласувайте българи !!!

189

Анонимен

преди 10 години

Те май нямат представа колко хора работят в производствената сфера за издръжката на един депутат, защото парите идват от там, а не от меките столове в парламента.

fallback