Внасянето на подписката. Снимка: БТА
fallback

Поддръжници на идеята за референдум за изборните правила внесоха подписка в Народното събрание.

Четири месеца - това е максималният срок, в който България ще трябва да проведе референдум по изборното законодателство. Срокът започва да тече от днешния 10 март, предаде bTV.

Oще по темата
Във внесената в парламента подписка са се разписали над 560 000 български граждани, които искат хората да се произнесат по въпросите на задължителното, електронното и мажоритарното гласуване, предложени от президента Росен Плевнелиев.

За да може резултатът от референдума да е задължителен за властите, бюлетини трябва да пуснат не по-малко от гласувалите на предишните избори, или минимум 3 632 953 души.

Ако обаче гласуват поне 20% от тях, или 726 591 избиратели, тогава парламентът е длъжен да разгледа въпроса, без референдумът сам по себе си да предизвика задължителен ефект.

След като временната комисия за Изборния кодекс отхвърли предложението на държавния глава за провеждане на референдум, свикването на национално допитване заедно с изборите за Европейски парламент на 25 май е под въпрос.

При внасянето на подписите в парламента проф. Георги Близнашки заяви, че това е „една от най-свободните подписки“ и работилите за нея са го правили на доброволни начала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

тони

преди 10 години

А какъв е смисъла от точно този референдум,ти защо го искаш?

105

ицо

преди 10 години

Я пак , не вярваш на Борисов , защото някога е бил комунист , но си фен на сегашните ?Не искаш референдум , не защото е лош а защото го предлага човек които не харесваш ?

104

12321

преди 10 години

на активни мероприятия та били те и референдуми, измътени от отявлени комунисти, членове на партията майка БКП, като Борисов, Плевнелиев, Близнашки и т.н., за отклоняване на вниманието от пълния им провал от 2009 насам и антинародните им престъпления.

fallback