Росен Плевнелиев. Снимка, архив: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев е приел днес членовете на Инициативния комитет в подкрепа на референдум за изборна  реформа, председателстван от проф. Георги Близнашки, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата, инициирана от Комитета, държавният глава е бил запознат с Декларация в подкрепа на предложеното от него национално допитване за промяна на изборните правила.

Още по темата

Референдум с въпросите, предложени от президента, няма за цел да предопредели крайния резултат от допитването, а смисълът му е да се чуе гласът на хората, е посочил Росен Плевнелиев. 

"Референдумът ще помогне на хората да бъдат по-активни и да се проведе качествен дебат. Това ще заздрави устоите на демокрацията ни и ще покаже, че все още сме проевропейска нация", коментира президентът.

Държавният глава е припомнил, че сред мотивите му да предложи референдум за промяна на изборното законодателство са ниското доверие на гражданите към институциите и към политиците, както и тежкото политическо противопоставяне. 

"Всяка голяма промяна в обществата започва с промяна на изборните правила. Основната ни задача е да се преборим за общественото мнение", е коментирал председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки. Комитетът си поставя за цел до края на февруари да събере 500 хиляди подписа на граждани в подкрепа на инициирания от президента референдум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase