Снимка: БТА

България и Румъния са заинтересовани от членството на Сърбия в Европейския съюз и ще подкрепят страната за успешни преговори и по-скорошно присъединяване. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Русе след срещата си с премиерите на Румъния и Събрия Виктор Понта и Ивица Дачич. На срещата са обсъдени редица въпроси от взаимен интерес, засягащ и трите страни.

По думите на Орешарски, както България, така и Румъния са заинтересовани от това всички страни в Западните Балкани, в частност Сърбия, да стане по-скоро член на ЕС, за да може и през инструментите на ЕК да се задълбочава сътрудничеството.

Българският премиер каза още, че по време на срещата са били коментирани и възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти с оглед на ускореното развитие.

Тримата премиери са обсъдили накратко и кризата в Украйна и неблагоприятното й отражение върху целия регион.  "Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни", заяви Орешарски.

По време на срещата е била одобрена и декларация, която, по думите на премиера на България, визира насоките на сътрудничество между трите страни и дава добра рамка на състоялите се разговори, както и на бъдещите намерения за още по-тясно сътрудничество.

От своя страна премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че най-напред има много голяма необходимост от общи проекти в сферата на икономиката, инфраструктурата, енергетиката и транспорта. "Ресурсите за това развитие могат да дойдат най-напред от по-тесни икономически отношения между трите страни и аз съм подпомагал и ще подпомагам румънските компании, които ще искат да инвестират в региона - България и Сърбия, на второ място чрез привличане на европейски фондове, особено тези предвидени в Дунавската стратегия, и на трето място - чрез нашето съвместно участие в големи инвестиционни проекти от рамките на Икономическия форум и на икономическото споразумение между Китай и страните от Централна и Източна Европа", заяви Понта.

Той каза още, че е отправил официална покана към двете правителства - "да се институционализира нашето сътрудничество, нещо подобно като на Вишеградската група".

"Трябва да покажем, че никога в ЕС Румъния няма да спечели, ако загуби България, или обратно. Още повече, когато сме трима членове в това партньорство”, заяви Понта и допълни, че според него трите правителства могат да се срещнат през тази година в Крайова, тъй като градът е на еднакво разстояние от трите столици. "Убеден съм, че този начин да вървим напред с нашите взаимоотношения ще бъде полезен за България, Румъния и Сърбия и за нашите народи", заяви румънският премиер.

Министър-председателят на Сърбия Ивица Дачич благодари на Румъния и на България, че подкрепят страната за интеграцията в ЕС. "Това е много важно, защото Сърбия е минала през един много труден период, много трудно начало. Дълги години имахме като цел започването на преговори с ЕС и най-сетне го направихме. Трябва да завършим тези преговори колкото е възможно по-рано. Искаме Сърбия да стане следващата членка на ЕС", заяви Дачич и допълни, че очаква подкрепата на България и на Румъния.

Сръбският премиер каза още, че Румъния и България са много важни партньори за Сърбия - не само политически, но и икономически. Той информира, че стокообменът на Сърбия с Румъния е над милиард евро, а с България - повече от половин милиард евро. По думите му трябва да се търсят инвеститори за общи проекти, да се работи по Дунавската стратегия, по Южен поток, като за Сърбия е много важен въпросът за транспортен коридор 11, и завършването на коридор 10, както и коридор 7 - река Дунав, който почти не е използван от Сърбия.

"Има много възможности за общи действия. Трябва да се работи на ниво правителства, на министерства, да има срещи", заяви Дачич и допълни, че "в историята винаги сме били по-добре, когато сме заедно, отколкото, когато сме били един срещу друг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase