Цветлин Йовчев Снимка: архив, БТА

България засилва мерките за граничен контрол във връзка с кризата в Украйна. Вицепремиерът Цветлин Йовчев изтъкна, че към момента службите в Украйна не работят достатъчно ефективно и това създава възможности за достъп на организирани престъпни групи и лица с престъпни намерения до оръжия и боеприпаси.

Ще създадем готовност да посрещнем и да минимизираме рисковете, които произтичат от кризата в Украйна, заяви Йовчев, който посочи, че тази криза е изключително сериозна и много тежка.

МВР шефът каза още, че не сме в състояние да повлияем на причините, които я пораждат, както и на факторите, които влияят за нейното развитие.

Още по темата
Той напомни, че национален щаб ще извършва непрекъснато наблюдение на случващото се в ключовите региони, за да бъде локализирано възникването на нова заплаха или промяна на обстановката. Вероятно утре ще се проведе първото заседание на щаба.

Оценяват се запасите от природен газ, от нефт и възможностите за реакция при краткосрочно спиране на доставките им от Русия през Украйна.

Започваме разработване на национален план за реагиране, ако наистина имаме засилен миграционен натиск или бежанска вълна. Към момента този риск не е голям, но при евентуално възникване на въоръжен конфликт или ако продължи ескалацията на обстановката, която да доведе до възникване на ксенофобски настроения, такава заплаха може да стане реална, уточни Йовчев.

Планиран е преглед и актуализация на мерките и на готовността за действие, ако се получи радиационна опасност. Към момента такава вероятност е малка, посочи МВР шефът, но уточни, че и в тази посока трябва да имаме готовност при ескалация на напрежението. Ще бъде направен преглед на плановете за извозване на отработено ядрено гориво.

Той акцентира и на провеждането на активна външна политика. „Мисля, че министър Вигенин вече има първите резултати в тази посока и гаранции за българския език в Украйна“, каза Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase