Газохранилището "Чирен". Снимка: архив, Булфото

В подземното газово хранилище "Чирен" в момента има налични около 200 млн. кубични метра природен газ, които могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от месец и половина до два месеца, са съобщили за БТА от Министерството на икономиката и енергетиката.

В случаите на ограничение на доставките от Русия основният алтернативен източник на газ е подземното газово хранилище "Чирен".

Още по темата
Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ в страната е и местният добив от находището "Галата". По данни за 2013 г. то осигурява около 10 процента от потреблението на газ в страната.

Източник за алтернативни доставки е и съществуващата междусистемна връзка с Гърция, която от 1 януари 2014 г., в изпълнение на Регламент на Европейската комисия, осигурява техническа възможност за физически поток към България.

Също в изпълнение на регламент на ЕК за сигурността на газовите доставки, още през 2012 г. от Министерството на икономиката и енергетиката е разработен и въведен План за действие при извънредни ситуации, в който е описана методологията на действията в ситуация на газова криза, както и Превантивен план за действие, съдържащ оценка на риска, съобщават още от министерството.

Както Dnes.bg писа, вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ, уточни той.

Както е известно, газовата криза у нас от януари 2009 година беше причинена именно от спрения транзит на руски природен газ през Украйна. Днес "Газпром" обяви, че ще отмени от април отстъпката от цената на газа за Украйна, която договори с предишното правителство на страната в края на миналата година.

Същевременно представител на газовия гигант е съобщил по време на среща с инвеститори в Лондон, че Украйна не е спряла да плаща задълженията си към компанията, както и че няма нарушения на транзитните доставки за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase