Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase