Снимка: Булфото

Критиките на президента Росен Плевнелиев и решението му да върне за ново обсъждане текстове от приетия Изборен кодекс са неоснователни, заяви Мая Манолова в ефира на БНТ. Тя е председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс в НС.

На една от критиките, че електронното гласуване е премахнато и като експериментална форма, Манолова подчерта позицията на Конституционния съд.

Още по темата

"Според решението на този съд от 2011 година, електронното гласуване не гарантира тайната на вота. Ако се бе въвел модела на ГЕРБ, то това би означавало, че би се въвел един противоконституционен текст. Този тип гласуване бе въведено като експериментално и бе обявено за противоконституционно с категорични мотиви на КС. Указанието на съда в този случай бе "липсва защита на вота", аргументира се Мая Манолова.

Тя посочи, че няма отстъпление за електронното гласуване, а са били взети под внимание констатациите на Конституционния съд.

Във връзка с избирателните списъци, председателят на Комисия подчерта, че активната регистрация е срещнала много сериозни възражения от страна на експертите.

"Имам предвид възраженията от Вененцианската комисия, както и от страна на редица експерти по изборно законодателство, а също и от парламентарно представени партии. Искам ясно да подчертая, че "мъртви души" в избирателните списъци няма", категорична бе Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase