Ваньо Танов. Снимка: архив, БТА

Бившият шеф на  Агенция „Митници” Ваньо Танов ще бъде изслушан от времената комисия в парламента „Мишо Бирата”.

Комисията беше създадена в края на миналата година за проверка на обстоятелствата около публично огласения телефонен разговор между бившия премиер Бойко Борисов и Ваньо Танов, придобил публичност като скандала "Мишо Бирата", в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Пред депутатите днес Иван Манев, бивш митничар, който твърди, че заради проверките на „Мишо Бирата” е бил уволнен, обвини бившите управляващи, че са оказвали натиск по случая.

Манов е работил по време на проверката през 2009 г. в отдел „Корпоративен  контрол” и е бил координатор. По-късно всички мобилни митнически групи, участвали в проверките, са били уволнени, твърди той.

Още по темата
Проверката в пивоварна „Леденика” в Мездра в края на 2009 г. е възложена след анализ от гледна точка на събиран акциз от предприятието, който е бил в минимален размер, а в същото време е имало силна реклама на марката бира.

Митническите екипи са установили, че обектът е разграден двор.

„Не знам как е даден лиценз, липсваха каквито и да е измервателни уреди, дневници и различни документи по закона за акцизи и данъчните складове", заяви Манев.

Оказало се е, че счетоводството и документацията са били в офиса на фирмата, но във Варна, където освен редица нарушения проверяващите са намерили и рецептурник, в който е описано точно как да се произведе етилов алкохол от стара бира.

В двора пък на пивоварната до акцизния склад е намерена и колоната за производство на спирт, а до нея е бил и дневник, съдържащ данни за произведеното количество и съответните градуси.

Председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС съобщи, че има информация, че една от фирмите, които са ползвали пивоварната в Мездра, е произвеждала бира на ишлеме.

Когато обаче се произвежда акцизна стока на ишлеме, има отложено плащане, обясни той и добави, че заради това е поискал информация от ДАНС за фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase