Снимка: архив, БулФото
fallback

Въпреки споровете и сръдните на ДПС, че ги обвинявали в защита на свой партиен интерес, и днес депутатите приеха предложението на Мустафа Карадайъ за преференцията. Вчера текстът, предложен като редакционна поправка в последния момент, беше одобрен за избори за парламент и евродепутати, а днес мина за вота за общински съветници.

Според текста, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото са онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практика почти няма шанс да се случи.

Oще по темата

За разлика от вчера, днес народните представители от ГЕРБ бяха в пленарната зала и гласуваха „против” и „въздържал се”, но техните гласове не бяха  достатъчни, за да вземат надмощие над мнозинството и да отхвърлят предложението на Карадайъ.

„Това на практика означава, че по отношение на водачите на листите изобщо не важи мажоритарният елемент в пропорционалните листи”, коментира по този повод зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева.
 
Тя обаче отказа да отговори по какъвто и да е начин на предложението на лидера на ДПС Лютви Местан спорният текст да бъде прегласуван.

От БСП категорично заявиха, че няма основание да се прегласува, защото в кодекса има записана преференция.
 
След Петър Курумбашев и лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че няма основание за това.
„Не сме отстъпили от преференцията, сега е факт, това е силен мажоритарен елемент”, настоя той.

„Преди няколко дни видях социологическо проучване, според което 50 процента от българите искат евроизборите да се проведат с нов Изборен  кодекс, защото по кодекса „Фидосова” бяха безобразни, манипулирани, с много фалшификации. Наш предизборен ангажимент е да приемем нов кодекс и правилата в него дават възможност за честни и демократични избори”, настоя соцлидерът.
 
В същото време Цачева призна, че от началото на обсъждането на закона едни от най-спорните текстове са били тези за преференцията и е било ясно, че тя няма да стане факт. Според нея обаче тя е важна и обслужва малките партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback