Лютви Местан. Снимка: архив, БулФото

Изненадващо от ДПС поискаха днес да се прегласува текстът, с който на практика се обезсмисли преференциалното гласуване.

Той беше предложен вчера от Мустафа Карадайъ от движението по време на приемането на текстове от Изборния кодекс като редакционна поправка и според него, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като преференция за първия в листата.

Още по темата
За да може кандидат на място по-назад в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото са онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. Текстът мина без дебати с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”, а депутатите от ГЕРБ не бяха в залата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан днес се възмути, че основното внушение, което е последвало след това, е, че движението е прокарало свой партиен интерес.
 
„Има тенденция да се изгражда образ на ДПС като на политическа сила, която едва ли не налага своите позиции в управлението на страната и в Изборния кодекс. Няма да оставя без отговор нито една провокация. ДПС не е нито салфетка, нито носна кърпичка”, закани се той.

Местан упрекна, че когато другите политически сили нямат интерес от предложения на ДПС, те се обединяват и ги отхвърлят. Като пример той посочи текстовете за уседналостта на местните избори.
 
Лидерът на ДПС нападна и депутатите от ГЕРБ, които вчера след приемането на текста обвиниха мнозинството, че е издебнало момента да ги няма в пленарна зала, за да приеме предложението.

„ГЕРБ се изсулиха, защото имаха интерес текстът да мине. Няма друго обяснение защо са били десет души в зала по това време, а преди това са били около 40”, отговори на обвиненията Местан.
 
Той призова БСП и ГЕРБ да отхвърлят текста при прегласуването му и обеща, че ако не им стигнат един или два гласа, ще ги получат от ДПС, но да си поемат отговорността за последствията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase