Пламен Орешарски и Илхам Алиев. Снимка: Правителствена пресслужба

България е първата страна, която стои на пътя на азербайджанския газ към Европа, заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти в рамките на втория ден от официалното си посещение в Азербайджанската република.

Той изтъкна, че енергетиката е била един от акцентите в срещите му по-рано днес с президента Илхам Алиев и с премиера Артур Расизаде.

Още по темата
На двете срещи с президента и с премиера на Азербайджан са обсъдени въпроси от взаимен интерес, свързан с по-нататъшното икономическо развитие и бизнес контактите между двете страни.

„Стигнахме до общо заключение, че добрите политически контакти трябва да продължат да се развиват със задълбочаване на икономическото сътрудничество“, каза Орешарски.

Той отбеляза възможностите за инвестиции на местната газова компания „СОКАР” в България с оглед на по-нататъшното изграждане на газовата мрежа в България. „Говорихме и за други сфери – туризъм, селско стопанство, студентски обмен. Необходимо е да ускорим спогодбата между българското и азербайджанското министерство на образованието, за да може с по-голяма лекота да се признават дипломите от двете страни”, заяви премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.

По думите му туристическите възможности са огромни – както при летния, така и при зимния туризъм. „Има възможности и в отбранителната индустрия. Има стари контакти, по които на този етап не се работи. Ще направим усилия да ги възобновим и да ги разширим”, каза министър-председателят.

Той обърна внимание и на културния обмен. Специално по тази тема премиерът Орешарски проведе среща с първата дама Мехрибан Алиева. „Обсъдихме различни възможни инициативи, в това число подпомагане от страна на фонда „Гейдар Алиев” за изграждане на подходящ обект в София, който да символизира българо-азербайджанската дружба”, добави премиерът.

Пламен Орешарски изтъкна, че президентът Алиев е подчертал, че българските компании са добре дошли в Азербайджан, в това число по отношение на ускореното строителство. „Мисля, че българският бизнес може да се включи активно, подпомагайки усилията на нашите домакини да изградят още по-модерна столица и правейки добър бизнес от тяхна гледна точка”, каза премиерът Орешарски. Той обяви, че ще се прегледат в посока на облекчение и в рамките на възможното всички регулации, които препятстват включването на български компании на азербайджанския пазар.

„Най-големи са възможностите в строителството. Предстои изграждането на нещо като нов град, което е добра възможност за българските строителни компании”, добави Орешарски.

По време на срещата си с премиера на Азербайджан министър-председателят отбеляза и възможностите за сътрудничество в селското стопанство и преработвателната индустрия. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отбеляза необходимостта от по-активно взаимодействия на предприемачите от България и Азербайджан. По думите му възможност в тази посока е организирането на бизнес форум, а в по-дългосрочен план и създаването на директен полет София-Баку.

След срещата на четири очи между премиерите на България и Азербайджан в Министерския съвет в Баку бяха подписани двустранни документи, като от българска страна се подписаха министърът на финансите Петър Чобанов, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ.

По-късно днес министър-председателят Орешарски ще се срещне с председателя на азербайджанския парламент Октай Асадов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase